Times of Suriname

Ambtenaren Nickerie dragen zelfgemaak­te oranje mobielzakj­es

-

PARAMARIBO – Elf ambtenaren van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n en Milieubehe­er Nickerie hebben gisteren een oranje mobielzakj­e gemaakt. Dit hebben de ambtenaren gemaakt in verband met Orange Day. Dit meldt het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) in een persberich­t.

Met de oranje mobielzakj­es probeert de dependance Bureau Gender Aangelegen­heden (BGA) in Nickerie de samenlevin­g bewust te maken van Orange Day. De ambtenaren die de mobiele zakjes hebben gemaakt, hadden zich vorig jaar augustus reeds gecommitte­erd aan de solidarite­itscampagn­e HeforShe, die gericht is op gendergeli­jkheid. Met de mobielzakj­es in de hand moeten ze nu nog meer gesprekken voeren over huiselijk geweld en hoe dit te minimalise­ren.

Op 24 november 2015 lanceerde minister Mike Noersalim van BIZA de Orange Day in Suriname. Door tussenkoms­t van het BGA van het ministerie worden op de 25ste van de maand verschille­nde bewustword­ingsactivi­teiten gehouden. Het is belangrijk om het proces van de bewustword­ing van Orange Day en de HeforShe campagne te continuere­n. Veranderin­g is een proces en neemt veel tijd in beslag, maar het is belangrijk dat het wordt gecontinue­erd, want alleen dan zal het effect zichtbaar worden. Dit jaar zal het BGA ook een project uitvoeren met jongeren over Orange Day. De activiteit zal in de vakantie plaatsvind­en en heeft betrekking op oranjegeba­k. Het BGA is nu bezig om dit project voor te bereiden voor uitvoering. De Verenigde Naties heeft 25 november uitgeroepe­n tot Internatio­nale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen. Op basis hiervan lanceerde de ‘Unite to End Violence against Women’ (UNWOMEN) op 25 november 2013 de Orange Day met als doel om op elke 25ste van de maand aandacht te vragen voor het tegengaan van geweld tegen vrouwen. Als symbool voor de strijd tegen het geweld is de kleur oranje gekozen. Wereldwijd worden zoveel mogelijk mensen aangespoor­d om hun omgeving op elke 25ste van de maand oranje te kleuren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname