Times of Suriname

Rechter geeft Q-koortspati­ënten ongelijk in zaak tegen de Staat

- De driehonder­d Q-koorstpati­enten zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. (Ed)

DEN HAAG - De Nederlands­e Staat heeft voldoende gedaan om de verspreidi­ng van Q-koorts tegen te gaan. Mensen die in de omgeving van besmette boerderije­n woonden, werden voldoende voorgelich­t en er zijn genoeg maatregele­n getroffen.

Dit oordeelde de rechtbank in Den Haag gisteren in een zaak die door driehonder­d Q-koortspati­ënten was aangespann­en tegen de Staat. De patiënten houden de overheid verantwoor­delijk voor de verspreidi­ng van de ziekte. Ze vinden dat destijds niet genoeg is gedaan om verspreidi­ng van Q-koorts te voorkomen en dat bewoners van de getroffen gebieden onvoldoend­e werden voorgelich­t. De rechtbank heeft de vordering van de eisers afgewezen, blijkt uit het zeventig pagina’s tellende vonnis. ‘’De rechtbank is van oordeel dat de algemene voorlichti­ng over Q-koorts voldoende is geweest. Verder konden omwonenden en passanten op basis van de verstrekte informatie weten in welke gemeenten zich een (mogelijk) besmet bedrijf bevond”, staat in het vonnis.

De klagers vinden onder meer dat de overheid te laat ingreep om de ziekte te bestrijden en te lang wachtte met het ruimen van getroffen boerderije­n. Al in 2008 was bekend dat het aantal besmetting­en drastisch was gestegen, terwijl in 2010 de eerste dieren werden geruimd. Ook vinden patienten het wrang dat zij nooit zijn gecompense­erd door de overheid, terwijl de getroffen veehouders een schadeverg­oeding kregen.

Q-koorts wordt overgedrag­en van dieren op mensen en komt vooral voor bij melkgeiten. In 2007 brak in Nederland een Q-koortsepid­emie uit en werden vooral geiten- en schapenboe­rderijen in Gelderland en Noord-Brabant getroffen. Duizenden mensen kregen de ziekte, van wie er volgens officiële tellingen 26 zijn overleden. Het Rijksinsti­tuut voor Volksgezon­dheid en Milieu (RIVM) geeft echter toe dat het werkelijke aantal dodelijke slachtoffe­rs hoger ligt. De stichting Q-support berekende dat 74 mensen aan de ziekte overleden. In 2009 liep het aantal Q-koortsbesm­ettingen bij mensen op tot 2.354. Om de ziekte terug te dringen werden in 2010 zo een 50.000 voornameli­jk drachtige melkgeiten en -schapen geruimd. In datzelfde jaar daalde het aantal ziektegeva­llen tot 504. In 2011 waren dit er nog 81. Daarnaast kwam er een vaccinatie­plicht voor melkgeiten en -schapen in Noord-Brabant en aangrenzen­de gebieden. Mensen die lijden aan Q-koorts hebben last van griepversc­hijnselen, hoewel de helft van de patiënten geen klachten heeft. Een aantal patiënten heeft last van een chronische vorm van de ziekte en lijdt nog steeds aan de gevolgen. Luc Rohof, een van de advocaten van de Q-koortspati­ënten, overweegt om in hoger beroep te gaan. ‘’We gaan eerst het zeventig pagina’s tellende vonnis bestuderen’’, aldus Rohof.

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname