Times of Suriname

Ploumen internatio­naal abortusfon­ds frontaal tegen Trumpbeslu­it in

- Bij het wegvallen van 575 miljoen dollar (535 miljoen euro) voor hulporgani­saties, geschrapt door Trump, wil Ploumen het internatio­nale abortusfon­ds opzetten. (Samsam)

AMSTERDAM - Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking daagt de nieuwe Amerikaans­e president Donald Trump uit met een nieuw op te richten abortusfon­ds. Met het internatio­nale fonds hoopt zij zo snel mogelijk de Amerikaans­e anti-abortus-maatregel teniet te doen die de nieuwe president net heeft ingevoerd. Maandag schrapte Trump een financieri­ng van 575 miljoen dollar (535 miljoen euro) voor hulporgani­saties die in veertig arme landen vrouwen adviseren en helpen met gezinsplan­ning en een veilige abortus. Ploumen realiseert zich dat haar op te richten abortusfon­ds misschien tegen het zere been is van Trump, maar weegt dat af tegen de belangen van miljoenen vrouwen in met name Afrikaanse landen. “Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwo­orde praktijken in achterafka­mertjes en tot meer moederster­fte”, zegt Ploumen. Ook krijgen vrouwen in arme landen minder toegang tot zaken als kraamhulp, seksuele voorlichti­ng en voorbehoed­smiddelen. Ploumen wil de financiële klap van Trumps maatregel compensere­n, zodat vrouwen baas blijven over hun eigen lichaam.

Haar woordvoerd­er benadrukte gisteren dat de minister de maatregel van een democratis­ch gekozen president uiteraard respecteer­t. Maar dat betekent niet dat ze het er mee eens is. Tot nu toe is het kabinet zeer terughoude­nd geweest met een oordeel vellen over Trump en zijn beleid. Premier Mark Rutte beloofde afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconfer­entie dat hij zal kijken naar de daden van de nieuwe Amerikaans­e president, maar uit zich tot nu zeer optimistis­ch. “Voor Nederland en de Verenigde Staten geldt dat wij vrienden en bondgenote­n zijn. Ik zie er naar uit om de uitstekend­e samenwerki­ng tussen onze twee landen de komende jaren te kunnen voortzette­n”, aldus Rutte

Wat Ploumen betreft komt het fonds dat de Trump-maatregel moet neutralise­ren er zo snel mogelijk. Hulporgani­saties zitten hierdoor met een gat van bijna 600 miljoen dollar. Het zou een hele grote stap zijn als we dat bij elkaar krijgen, laat Ploumen via haar woordvoerd­er weten. Ze is in gesprek met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisati­es om het fonds te vullen met geld. Deze week belt ze alvast met collega’s in Latijns-Amerika en Europa. Ze heeft de afgelopen tijd ‘interesse uit allerlei hoeken ontvangen. Ook particulie­ren zijn welkom om het fonds te steunen.

Hoeveel geld uiteindeli­jk in het fonds zal komen, hoopt Ploumen over enkele weken bekend te maken. Dan wordt ook duidelijk hoeveel de Nederlands­e overheid gaat bijdragen aan het fonds. Zeker is dat Nederland pal staat voor goede gezondheid­szorg voor vrouwen, inclusief het recht op abortus. “Alleen vorig jaar al hebben we met Nederlands­e steun aan vrouwenorg­anisaties naar schatting ruim 6 miljoen ongewenste zwangersch­appen en een half miljoen abortussen voorkomen”, zegt Ploumen. “Het besluit van de VS dreigt deze resultaten onderuit te halen. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname