Times of Suriname

Usain Bolt raakt gouden medaille kwijt

-

ATLETIEK - Usain Bolt raakt zijn gouden medaille van de 4x100 meter estafette bij de Olympische Spelen van Peking (2008) kwijt, door een dopingstra­f van zijn teamgenoot Nesta Carter.

Het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) maakte gisteren bekend dat Carter bij een hertest van zijn bloed- en urinestale­n van de Spelen van 2008 is betrapt op dopinggebr­uik. Het Jamaicaans­e team moet daardoor zijn olympische titel inleveren. De 30-jarige Bolt is nu achtvoudig in plaats van negenvoudi­g olympisch kampioen. De sprinter schreef afgelopen zomer in Rio de Janeiro nog geschieden­is door zijn ‘triple triple’ te voltooien. Hij won net als in Peking (2008) en Londen (2012) goud op de 100 meter, de 200 meter en de 4x100 meter estafette.

Bolt was in 2008 samen met slotloper Carter, Michael Frater en Asafa Powell de beste in de estafettef­inale door een wereldreco­rd van 37,10 te noteren. Trinidad & Tobago eindigde als tweede, maar het zal nu mogelijk de gouden medaille krijgen. Japan schuift dan op van brons naar zilver en Brazilië is de nieuwe nummer drie in de uitslag. De nu 31-jarige Carter is positief bevonden op methylhexa­namine. Dat is een stimuleren­d middel dat zorgt voor een hogere staat van paraatheid van het lichaam en is daarom verboden op wedstrijdd­agen.

Carter, die een persoonlij­k record heeft van 9,78 op de 100 meter, hoorde ook tot het gouden Jamaicaans­e team op de 4x100 meter estafette bij de Spelen van 2012 en de WK’s van 2011, 2013 en 2015. De straf van gisteren betreft alleen de Spelen van 2008.

Het IOC startte vorig jaar maart in samenwerki­ng met het mondiale antidoping­agentschap WADA met het opnieuw en doelgerich­t testen van bloed- en urinestale­n van de Zomerspele­n van 2008 en 2012.

In totaal werden er 454 hertesten uitgevoerd van de Spelen van Peking en daardoor werden zeker 31 nieuwe dopinggeva­llen ontdekt. Er gingen al lange tijd geruchten dat Carter bij die positieve gevallen hoorde.

Bolt is door de straf van Carter niet langer de gedeeld meest succesvoll­e atleet in de olympische geschieden­is. De Fin Paavo Nurmi en de Amerikaan Carl Lewis hebben beiden negen gouden medailles op hun erelijst staan, terwijl Bolt nu acht gouden medailles heeft op de Olympische Spelen.

Bolt zal zijn aantal olympische medailles hoogstwaar­schijnlijk niet meer uitbreiden. De atletiekle­gende heeft meermalen gezegd dat hij na de wereldkamp­ioenschapp­en (outdoor) van komende zomer in Londen een punt achter zijn loopbaan zal zetten.

(NS)

 ??  ??
 ??  ?? Het estafettet­eam, dat in 2008 goud won in Peking, moest zijn gouden medaille afstaan. Nesta Carter, die links van Usain Bolt staat, is betrapt op doping. (Foto: De Telegraaf)
Het estafettet­eam, dat in 2008 goud won in Peking, moest zijn gouden medaille afstaan. Nesta Carter, die links van Usain Bolt staat, is betrapt op doping. (Foto: De Telegraaf)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname