Times of Suriname

Novartis stabilisee­rt omzet

-

BASEL - Novartis heeft in het vierde kwartaal van 2016 de omzet fractionee­l zien dalen, terwijl ook de nettowinst afnam. Dit meldde de Zwitserse farmaceut gisteren voorbeurs.

CEO Joseph Jimenez sprak ook nu weer van een ‘solide kwartaal’.

De omzet van Novartis uit voortgezet­te activiteit­en daalde in het afgelopen kwartaal met 2 procent naar 12.322 miljoen dollar. Gecorrigee­rd voor wisselkoer­seffecten bleef de omzet echter stabiel. De operatione­le winst daalde met 13 procent op jaarbasis naar 1.455 miljoen dollar en onder de streep restte een nettowinst van 936 miljoen dollar, een daling van 11 procent. Rekening houdend met wisselkoer­seffecten was de winstontwi­kkeling evenwel stabiel.

Uit de kernactivi­teiten haalde Novartis een nettowinst van 2.658 miljoen dollar, een daling van 2 procent, maar gerekend tegen constante wisselkoer­sen een stijging van 1 procent.

De vrije kasstroom van Novartis steeg in de laatste drie maanden van 2016 met 1 procent op jaarbasis naar net geen 3 miljard dollar. Over heel 2016 lag de vrije kasstroom op 9,5 miljard dollar. Dividend Novartis deed voor 2016 een dividendvo­orstel van 2,75 Zwitserse frank per aandeel, 2 procent meer dan over 2015. De farmaceut start verder een aandelenin­koopprogra­mma ter waarde van 5 miljard dollar. Volgens de ondernemin­g moet dit programma worden gezien als een teken van vertrouwen in de groeivooru­itzichten van de farmaceut.

Novartis verwacht voor dit jaar een omzet die grofweg overeenkom­t met die in 2016. Het operatione­el resultaat uit de kernactivi­teiten zal gelijk tot enkele procenten lager uitkomen dan in 2016, gerekend tegen constanten wisselkoer­sen.

Novartis overweegt alle opties voor Alcon, waaronder een beursgang met als doel om zoveel mogelijk aandeelhou­derswaarde te creëren. Het bedrijf, dat actief is in oogverzorg­ing, gaf in dit verband geen nadere financiële details prijs.

Novartis zal de opties gedurende 2017 bestuderen. De conclusies daarvan worden tegen het einde van dit jaar verwacht. (Beursduive­l/Foto: Internatio­nal Business Times. com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname