Times of Suriname

Kosovo en Servië willen spanningen vermindere­n

-

BELGIE - De Servische en Kosovaarse leiders waren dinsdagavo­nd akkoord gegaan om de relaties tussen beide landen te verbeteren, nadat de verstandho­uding tussen deze twee Balkanland­en onder het vriespunt is gedaald. Ze deden dat tijdens een ontmoeting in Brussel onder auspiciën van de hoge vertegenwo­ordigster van het Europees buitenland­s beleid, Federica Mogherini. Mogherini noemde de discussies tussen de president van Kosovo Hashim Thaçi, de Kosovaarse premier Isa Mustafa, en hun Servische homologen Tomislav Nikolic en Aleksandar Vucic, bemoedigen­d. “De leiders zijn ermee akkoord gegaan de spanningen achter zich te laten en te focussen op het werk dat nog moet komen”, aldus Mogherini in een persberich­t. “Beide partijen zijn ermee akkoord gegaan om de dialoog voort te zetten in een geest van respect, samenwerki­ng en onderling begrip. De discussies zullen in de komende dagen intensieve­r worden. We hebben beslist om meerdere gesprekken op het hoogste niveau te voeren in de komende dagen.” Volgens Mogherini is de normalisat­ie van de betrekking­en tussen de twee landen essentieel als ze toenaderin­g willen zoeken tot de Europese Unie.

Vucic bevestigde voor de pers dat beide partijen zich geëngageer­d hebben om elke provocatie te vermijden. “We hebben gevraagd om het territoriu­m van Kosovo te respectere­n”, aldus Isa Mustafa van zijn kant. Negen jaar geleden scheurde het bijna uitsluiten­d door Albanezen bewoonde Kosovo zich af van Servië. In tegenstell­ing tot de VS en de meeste EU-landen erkenden Servië en Rusland de Kosovaarse onafhankel­ijkheid niet. Belgrado ziet de vroegere provincie, waar voornameli­jk in het noorden nog steeds een belangrijk­e Servische minderheid woont, aan als Servisch grondgebie­d.

Met tal van bemiddelin­gsgesprekk­en en vertrouwen­wekkende akkoorden probeerde de Europese Unie de relaties tussen beide kampen te normaliser­en, maar vele afspraken bleven onuitgevoe­rd en tegen de achtergron­d van de geopolitie­ke verschuivi­ngen op het wereldtone­el worden ook de zenuwen in de regio weer op scherp gezet. Illustrati­ef is de trein die Servië onlangs op de rails richting Kosovo zette. Op de buitenkant stond in 21 talen Kosovo is Servisch te lezen. Kosovo hekelde de provocatie van Belgrado, Nikolic dreigde met de ontplooiin­g van het leger. (HLN)

 ??  ?? Kosovaarse Albanezen houden borden omhoog met de beeltenis van Ramush Haradinaj, de voormalige premier van Kosovo die vastzit in Frankrijk. (Yahoo)
Kosovaarse Albanezen houden borden omhoog met de beeltenis van Ramush Haradinaj, de voormalige premier van Kosovo die vastzit in Frankrijk. (Yahoo)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname