Times of Suriname

Hoofd Orde van Malta stapt op na rel om condooms met Vaticaan

- De Brit Matthew Festing werd dinsdag door paus Franciscus gevraagd op te stappen als hoofd van de ridderorde. (Crux Now)

ITALIE - Het hoofd van de Orde van Malta, een katholieke ridderorde die zich bezighoudt met liefdadigh­eidswerk, stapt op nadat één van de leden tienduizen­den condooms had uitgedeeld aan een hulporgani­satie in Myanmar. De Brit Matthew Festing werd dinsdag door paus Franciscus gevraagd op te stappen als hoofd van de ridderorde. Daarop nam Festing ontslag, meldt The Guardian gisteren. Dat gebeurde in de geschieden­is van de ridderorde bijna nooit: normaal blijft het hoofd in functie tot zijn dood.

Het conflict tussen de Orde van Malta en het Vaticaan begon in december vorig jaar, toen het betreffend­e lid van de ridderorde, Albrecht von Boeselager, weigerde te vertrekken vanwege de verstrekki­ng van de voorbehoed­smiddelen aan de hulporgani­satie. De katholieke kerk is formeel nog steeds tegen het gebruik van condooms.

Von Boeselager werd daarop ontslagen en paus Franciscus riep een commissie in het leven om onderzoek te doen naar de gang van zaken rondom het ontslag. Festing en een aantal andere leden weigerden echter mee te werken aan het onderzoek van de paus en noemden de commissie illegitiem.

Festing wierp op dat de ridderorde een soevereine status heeft en niet afhankelij­k is van het Vaticaan. De leden zijn geen geestelijk­en, maar leggen wel een gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaam­heid af aan de paus. De ridderorde werd 1099 opgericht en bood onder meer medische hulp aan kruisvaard­ers. Tegenwoord­ig zet de organisati­e zich in voor armen in ontwikkeli­ngslanden. Volgens de ontslagen leden is de ingreep van paus Franciscus in een van de oudste katholieke ridderorde­s vooral een manier om zijn autoriteit te laten gelden. Festing en Von Boeselager zeggen dat de paus conservati­even binnen het Vaticaan hiermee paait. Aardsconse­rvatieven staan lijnrecht tegenover de liberale koers van de paus die in 2013 aantrad. Door het uitdelen van condooms door een katholieke organisati­e te veroordele­n, komt Franciscus tegemoet aan de wensen van de conservati­even.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname