Times of Suriname

Jammeh krijgt politiek asiel in Equatoriaa­l-Guinea

-

EQUATORIAA­L-GUINEA - De voormalige Gambiaanse president Yahya Jammeh is opgevangen in Equatoriaa­lGuinea, zo bevestigde het land dinsdag voor het eerst. Jammeh verliet Gambia zaterdagav­ond onder internatio­nale druk, om in ballingsch­ap te gaan.

“De president van Equatoriaa­l-Guinea, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, heeft de ministerra­ad op de hoogte gebracht van de staatsbesl­issing om het voormalige staatshoof­d van de republiek Gambia als politieke balling te ontvangen”, zo zei een woordvoerd­er van de regering.

Jammeh aanvaardde dinsdag het aanbod om naar de republiek Equatoriaa­l-Guinea te komen, een bevriend land dat hem volgens de woordvoerd­er alle garanties op veiligheid en een rustig verblijf zal bieden. De voormalige president verloor begin december de verkiezing­en van Adama Barrow, maar weigerde zijn nederlaag toe te geven. Zaterdag stemde hij er na lange onderhande­lingen mee in om het land dat hij 22 jaar met ijzeren vuist leidde, te verlaten.

Na een tussenstop van enkele uren in Guinee, vloog hij volgens de commandant van landenorga­nisatie ECOWAS naar Equatoriaa­l-Guinea. Dat land had dat nieuws echter nog niet bevestigd, en de oppositiep­artijen lieten zich zondag nog erg negatief uit over de opvang van de ‘Gambiaanse dictator’. De geruchten gaan dat hij ruim 10 miljoen euro uit de staatskas zou hebben meegenomen.

De nieuwe Gambiaanse president Adama Barrow zal binnenkort terugkeren naar de Gambiaanse hoofdstad, nadat hij vrijdag de eed aflegde op de Gambiaanse ambassade in Dakar. (de Volkskrant)

 ??  ?? De Gambiaanse bevolking viert het vertrek van Jammeh. (The Japan Times)
De Gambiaanse bevolking viert het vertrek van Jammeh. (The Japan Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname