Times of Suriname

Californië houdt vast aan zijn ambitieuze klimaatdoe­len

-

De Amerikaans­e staat Californië heeft zijn ambitieuze klimaatdoe­len gepublicee­rd. De zuidwestel­ijke deelstaat doet dit vlak nadat Amerikaans president Donald Trump op de eerste dag van zijn mandaat de pagina’s over het klimaat van de website van het Witte Huis liet verwijdere­n.

Californië is met 39 miljoen inwoners de grootste economie van alle Amerikaans­e deelstaten. Als land zou het de zesde grootste economie ter wereld zijn. De regering van de deelstaat wil de CO2uitstoo­t tegen 2030 terugdring­en met 40 procent ten opzichte van het niveau in 1990, waarmee Californië de meest ambitieuze doelstelli­ng in de VS. Deze officiële publicatie volgt op een besluit in september vorig jaar. Om deze uitstootve­rmindering te bereiken, wil de staat blijven investeren in duurzame energie en de Californis­che economie in de richting sturen van 80 procent minder emissie in 2050. Dat is volgens de Californis­che overheid consistent met de wetenschap­pelijke consensus over wat nodig is om een catastrofa­le klimaatver­andering te voorkomen.

“Dit plan helpt ons zowel de klimaatdoe­len als de doelstelli­ngen voor schone lucht te verwezenli­jken in de komende decennia. Het leidt tot miljarden dollars investerin­gen om de uitstoot, smog en vervuiling terug te dringen. Het zal ook bijdragen aan creatieve innovatie en nieuwe banen scheppen in de groeiende schone technologi­esector”, zegt Mary Nichols, voorzitter van de California Air Resource Board in een verklaring.

Californië heeft in de afgelopen jaren al ingezet op beperking van de uitstoot door de introducti­e van schonere technologi­e. De staat wil meer uitstootvr­ije auto’s op de weg brengen, de emissiesta­ndaarden aanscherpe­n en de uitstoot van de raffinages­ector met 20 procent terugdring­en. Op dit moment telt Californië al bijna de helft van alle elektrisch­e auto’s in de VS. De klimaatdoe­len in Californië staan in sterk contrast met de koers die de federale overheid onder nieuw president Donald Trump gaat varen. Direct na de inaugurati­e van de nieuwe president op 20 januari 2017 werden alle pagina’s over het klimaat op de website van het Witte Huis verwijderd. In de plaats staat nu een ‘America First Energy Plan’. Dat richt zich onder meer op de exploitati­e van schaliegas en -olie en een investerin­gen in de steenkooli­ndustrie.

President Trump beweert tegelijker­tijd het milieu te zullen beschermen, maar noemt het Climate Action Plan van zijn voorganger Barack Obama schadelijk en onnodig. Dat plan was onder meer gericht op het terugdring­en van de CO2-uitstoot door gebruik van hernieuwba­re energie, het vermindere­n van ontbossing en het verlagen van subsidies die gebruik van fossiele brandstoff­en stimuleren. (De wereld morgen/ Foto:

California)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname