Times of Suriname

“Het oosten is mijn zorgenkind”

-

PARAMARIBO - Minister Jennifer van Dijk-Silos maakt zich zorgen om de diverse vormen van criminalit­eit in OostSurina­me en het binnenland. Voor het kustgebied is de politiemac­ht aangescher­pt, waarbij er diverse criminele bendes zijn opgerold. In het binnenland, voornameli­jk het Tapanahony-gebied, is het nog lang niet wat het wezen moet. “Dat zal vooral met het leger moeten gebeuren, omdat de situatie toch wel wildwest-achtig is. Je moet echt met hardere maatregele­n komen en zwaardere wapens.”

De minister praat over een instabiele situatie. Was er in het verleden respect voor het traditione­le gezag, merkt de minister daar een zware afkalving van. Dit vindt vooral plaats in gebieden waar de goudwinnin­g de belangrijk­ste inkomstenb­ron is. Er wordt reeds getimmerd aan het herstellen van respect voor het traditione­le gezag, maar over het tempo is Van Dijk-Silos nog niet tevreden. “Gelukkig zijn er wat vooruitzic­hten dat het gauw hersteld zal zijn, maar dat is ook een proces dat breder is. Ik houd van een structurel­e aanpak dus ik ben ook bezig met mijn collega van Regionale Ontwikkeli­ngen om te kijken hoe je dat gezag naar de granman ook goed bevestigt en herstelt.”

De samenwerki­ng met het leger in het binnenland verloopt goed, maar het moet naar het niveau waarbij het wettelijke gezag de toon zet. Daarvan is nog niet optimaal sprake. “Je kunt je niet alleen concentrer­en op Paramaribo want, terwijl het gras groeit, sterft het paard. In het oosten is de situatie best moeilijk. Het oosten is eigenlijk meer het zorgenkind voor mij.” Het is een heel andere situatie dan in Paramaribo waar men toch nog respect heeft voor gezag. In Paramaribo en Nickerie is het uitgezette beleid op spoor. Er worden successen geboekt, maar het moment zal toch moeten aanbreken dat het veiligheid­sgevoel hersteld is na de criminalit­eitsgolf van de afgelopen maanden. “Daarom blijf ik drukken op de politie om door te gaan. De situatie van onveilighe­id mag echt niet verder uitgroeien. Ook wordt het tijd dat we nu de veiligheid en het gevoel van veiligheid echt herstellen. Vandaar dat ik nog niet tevreden ben maar ik eis ook vrij veel. En dan hebben we Nickerie; Nickerie is aardig onder controle”, legt de justitiemi­nister uit in gesprek met de krant.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname