Times of Suriname

“illegale zandafgrav­ing Lelydorp stopgezet”

-

PARAMARIBO - Het Ministerie van Natuurlijk­e Hulpbronne­n (NH) heeft maatregele­n getroffen in de verlaten Lelydorpmi­jn van Alcoa/Suralco. Buurtbewon­ers brachten de illegale zandafgrav­ing, die intussen is verworden tot een enorm meer, gelegen nabij de damwand van de oude bauxietmij­n, onder de aandacht van NH heeft een team dat alle activiteit­en heeft stopgezet, naar het gebied gestuurd. “Dit is schering en inslag bij alle mijngebied­en”, zegt NH-minister Regillio Dodson aan de krant.

Hij praat over een enorme ravage als gevolg van illegale zandafgrav­ingen. Vooral nu Alcoa/Suralco al haar activiteit­en in Suriname heeft stopgezet en de mijngebied­en er vrijwel onbewaakt en verwaarloo­sd bijliggen is er een zweef-teki ontketend bij opportunis­ten. Die proberen binnen een korte tijd zoveel mogelijk zand af te graven nog voor zij ontdekt worden. “Het is enorm wat er gebeurt. Mensen die gewoon met hun graafmachi­ne ergens komen en afgraven. Ze weten dat ze drie dagen hebben, dus ze werken drie dagen strikt en gaan weg”, zegt Dodson.

Het ministerie heeft de mijninspec­tie opgevoerd om erger te voorkomen. “We hebben al opgetreden. Het is nu de bedoeling dat we onze mijninspec­tie, die zeer actief op het veld is, naar de gebieden sturen samen met de politie. Het is een hele goede samenwerki­ng. Waar illegaal wordt gewerkt, treden we op.” NH heeft wel aanvragen binnengekr­egen van ondernemer­s die graag een concessie willen in mijnbouwge­bieden. De toewijzing daarvan zal

Times of Suriname.

echter alleen op advies van het bauxietins­tituut plaatsvind­en. “Niemand kan zonder advies of zonder een concessie gaan graven en dat soort dingen”, benadrukt Dodson. Hij doet een beroep op de samenlevin­g om, indien zij dit soort praktijken opmerkt in gebieden, waar reeds lang niet meer gemijnd wordt, het door te geven aan zijn ministerie. “Alle zaken die geconstate­erd worden door buurtbewon­ers, graag doorgeven aan het ministerie en wij gaan daar optreden.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname