Times of Suriname

Arrestant tot bloedens toe geslagen

-

PARAMARIBO - “De staat Suriname heeft gefaald om de veiligheid van een arrestant te garanderen”, zegt advocaat Irene Lalji aan de krant. Haar cliënt Wilfred M is maandagavo­nd in het cellenhuis van een politiesta­tion dusdanig toegetakel­d dat hij een kapotte neus en verwonding­en aan zijn oor heeft opgelopen.

De man moest woensdag worden geopereerd. Volgens Lalji zijn het politiebur­eau en het cellenhuis dichtbij elkaar. Haar cliënt gilde om hulp, maar de politie zou volgens haar niet gelijk zijn geweest om een kijkje te nemen. Pas na een kwartier gingen de wetsdienar­en kijken, waarbij de man badend in zijn bloed werd aangetroff­en. Wilfred M vroeg de politie om hem naar de Spoedeisen­de Hulp te brengen, maar de wetsdienar­en zeiden dat de medische kosten niet betaald zouden kunnen worden. Hij hield de politie toen voor om zijn vrouw te bellen, want die zou dan betalen.

Lalji zegt dat haar cliënt goudsmid en -opkoper is. In het cellenhuis was hij opgesloten met andere arrestante­n die bedreigden hem te verkrachte­n als hij niet zou zorgen voor beltegoed. Hij is tal van keren tegen de muur van het cellenhuis geslagen. Volgens hem lachte de politie hem uit toen hij haar naar medische hulp vroeg. Lalji schrijft daarom een brief naar de procureurg­eneraal om deze mishandeli­ng in het cellenhuis aan te kaarten. Volgens haar is de politie tekortgesc­hoten in het bieden van veiligheid aan haar cliënt die op dat moment was opgesloten voor heling. De advocaat benadrukt dat indien iemand is opgesloten, hij geheel valt onder staatszorg en staatsveil­igheid, wat bij Wilfred M niet gegarandee­rd was. Wilfred M zou op verzoek van een vrouw sieraden voor haar vervaardig­en zoals zij dat wilde. Hij heeft nimmer gestolen sieraden van haar onder zich gehad. Daarom was de man verrast met zijn aanhouding want hij weet niets over gestolen sieraden. Dinsdag is Wilfred M bij het parket in vrijheid gesteld. Lalji zegt dat de Staat aansprakel­ijk is voor al hetgeen de man is overkomen. Intussen heeft Wilfred M, die eerder niet in aanraking is gekomen met de politie, aangifte gedaan tegen de mannen die hem hebben geslagen. Hij wil via zijn advocaat dat er maatregele­n tegen de politieman­nen worden getroffen omdat die niet hebben opgetreden. Hij is gezond in het cellenhuis gegaan, maar verwond eruit gekomen. Hem is geen adequate hulp geboden door de politie.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname