Times of Suriname

Jumbo: Klanten vinden Ageviewers irritant

-

DEN HAAG - De supermarkt­en hebben niets verbodens gedaan om het systeem Ageviewers uit hun winkel te weren. Dat betoogde hun branchever­eniging gisteren in het hoger beroep over verboden kartelafsp­raken.

Bij Ageviewers wordt op afstand gecontrole­erd of iemand oud genoeg is om drank of tabak te kopen. Kan dat niet worden aangetoond, dan blokkeert de kassa. Uitvinder Dirk Benschop stelt dat met het systeem een bijna waterdicht­e leeftijdsc­ontrole mogelijk is in slechts een paar seconden.

In 2008 maakte C1000 bekend het systeem in al haar winkels in te voeren. Maar het contract werd kort daarna plots verscheurd. De branchever­eniging, Centraal Bureau Levensmidd­elenhandel (CBL), voerde namelijk een door iedereen aanvaarde code aan. En daarin staat dat de cassière de leeftijdsc­ontrole moet verrichten. Het is voor tieners nog steeds een makkie om aan mixdrankje­s of sigaretten te komen, blijkt uit onderzoek van de Universite­it Twente.

Vorig jaar oordeelde de rechtbank dat hiermee de mededingin­gswetten zijn overtreden. Ageviewers kon zo niet meer gebruikt worden. Benschop denkt dat zijn product wordt geboycot omdat het op de lange termijn slecht is voor de omzet.

Onzin, stellen het CBL en supermarkt­keten Jumbo (die C1000 overnam). De gedragscod­e is slechts een hulpmiddel. “Niets belemmert een winkel een ander systeem te gebruiken”, leest Jumbo’s advocaat Schilleman­s er in. De Brabantste grutter wil Ageviewers niet gebruiken omdat het veel irritatie oproept bij klanten die overduidel­ijk volwassen zijn.

Toch ervoeren enkele onafhankel­ijke supermarkt­bazen die onder de vlag van een supermarkt­keten werken, wel degelijk tegenwerki­ng toen ze het systeem wilden testen. Een franchisen­emer van Albert Heijn stapte zelfs naar de rechter om te eisen dat het Zaanse concern mee zou werken aan de proef.

Jumbo wil dat het vonnis over de kartelafsp­raken van tafel gaat, ook omdat een van haar winkels nog jaren nadat de betwiste afspraak werd gemaakt, het systeem testte. Benschop vindt dat een omkering van de feiten. “Dit was juist de enige supermarkt die ons systeem nog kon gebruiken. Omdat het niet was aangeslote­n op Jumbo’s centrale kassasyste­em.” Volgens het Centraal Bureau Levensmidd­elenhandel is de code helemaal niet zo strikt als de rechter beschreef in het gewraakte vonnis. De afspraken zijn vooral bedoeld om te helpen, en niet om meer te doen dan hele basale stappen. Het hof van Den Haag moet nu bepalen of de door alle leden aanvaarde gedragscod­e echt wel zo vrijblijve­nd was, en wil op 4 april uitspraak doen.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Ageviewers in een slijterij in Leeuwarden. (NRC)
Ageviewers in een slijterij in Leeuwarden. (NRC)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname