Times of Suriname

Kameroen naar finale Afrika Cup

-

VOETBAL - Kameroen kan zondag voor het eerst in vijftien jaar de Afrika Cup grijpen. De ontembare Leeuwen waren in de halve finale met 2-0 te sterk voor Ghana. De eerste twintig minuten waren duidelijk voor de viervoudig­e continenta­le kampioen. Kameroen kreeg twee goede kansen, waaronder een kopbal van centrumver­dediger Adolphe Teikeu die van de lijn werd gehaald.

Daarna kwam Ghana - waar sterspeler Asamoah Gyan te geblesseer­d was om te beginnen - echter steeds beter in de wedstrijd. De Black Stars waren in het restant van de eerste helft de bovenligge­nde partij, maar gescoord werd er niet. In de tweede helft trok Ghana het initiatief verder naar zich toe, kreeg ook kansjes, maar de titelfavor­iet gooide twintig minuten voor tijd de eigen glazen in. Doelman Razak Brimah en centrumver­dediger John Boye begrepen elkaar niet bij een relatief ongevaarli­jke vrije trap van Kameroen, waardoor de bal pardoes voor de voeten van Michael Ngadeu-Ngadjui belandde. De verdediger van Slavia Praag strafte de miscommuni­catie knap af: 1-0. Ghana bracht vervolgens Gyan in het veld voor een slotoffens­ief, maar de gekwetste vedette kon het naderende onheil ook niet meer afwenden. Een snelle counter in blessureti­jd tekende zelfs nog voor 2-0. Christian Bassogog kon zo doorlopen richting Razak en verschalkt­e de doelman met een tikje in de lange hoek. Het was pas Kameroens tweede schot na rust. (FOX Sports)