Times of Suriname

Grensmuur tussen VS en Mexico moet er in 2019 staan

-

VS - De muur bij de grens tussen Mexico en de VS moet er in 2019 staan. Dat heeft John Kelly, de nieuwe minister van Binnenland­se Veiligheid, gisteren gezegd.

Het is de eerste keer dat een politicus uit de regering van Trump een datum heeft genoemd voor het voltooien van de omstreden muur.

“We gaan eerst stukken muur bouwen waar het hard nodig is”, stelt Kelly volgens CBS in een interview. “Daarna gaan we de gaten invullen.” Als het aan Kelly ligt, begint de bouw binnen een paar maanden. Kelly bracht woensdag een bezoek aan de grens met Mexico. Hij stelt dat het gebied niet alleen beschermd gaat worden met een muur, maar ook met sensoren.

Het plan, dat president Trump lanceerde tijdens zijn campagne, krijgt veel kritiek. Critici vinden dat een muur niet past bij de Amerikaans­e waarden van vrijheid en tolerantie. Bovendien is onduidelij­k wie er voor de kosten op gaat draaien.

Trump stelt dat Mexico het bouwwerk, dat naar schatting tussen de 10 en 40 miljard dollar kost, moet gaan betalen. Maar president Peña Nieto heeft al duidelijk gemaakt dat Mexico daar niet over piekert. Trump wil dit oplossen door een extra belasting van 20 procent te gaan heffen op goederen uit Mexico.

Nieto heeft een geplande ontmoeting met Trump afgezegd. Mexico wil eerst dat de Amerikaans­e president zijn plannen voor de muur intrekt. Mexico is een van de belangrijk­ste handelspar­tners van de VS.

Het Ministerie van Binnenland­se Veiligheid liet gisteren weten de uitvoering van Trump’s inreisverb­od te zullen beoordelen, meldt CNN. Dit volgt als reactie op vragen vanuit het Congres en klachten die zijn ontvangen bij het ministerie.

Voor de beoordelin­g wordt onder meer gekeken naar de uitvoering van rechterlij­ke bevelen en mogelijk wangedrag door personeel van het ministerie. Zo zouden er onwettelij­ke aanhouding­en zijn verricht door medewerker­s in de verwarring van toen het decreet van kracht ging. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname