Times of Suriname

Washington erkent burgerslac­htoffers bij aanval Jemen

-

JEMEN - Centcom, het Amerikaans­e commando in het Midden-Oosten, heeft verklaard dat er ‘vermoedeli­jk’ burgers, onder wie kinderen, zijn gedood bij een aanval van speciale eenheden tegen Al Qaida in Jemen afgelopen zondag. Na de aanval, waarbij ook een Amerikaans­e soldaat om het leven kwam, meldde een Jemenitisc­he bron al dat er vrouwen en kinderen bij de aanval waren gedood.

“Het lijkt erop dat er burgerslac­htoffers zijn geraakt door de aanvallen”, aldus Centcom. Die troepen streden ‘tegen een vijand, waartoe ook vrouwen behoorden’. De Amerikaans­e special forces werden “van alle kanten aangevalle­n, ook vanuit woningen en gebouwen”, zo luidde een verklaring. De Amerikaans­e defensie zegt de doden te betreuren.

Volgens Centcom-woordvoerd­er John Thomas staat Al Qaida op het Arabisch schiereila­nd (Aqpa) erom bekend ‘vrouwen en kinderen te verstoppen in de oorlogszon­es en kampen, en toont zo de hele tijd zijn minachting voor onschuldig­e mensenleve­ns.’

De aanval was de eerste antiterreu­roperatie onder president Donald Trump. De raid werd echter al langere tijd voorbereid met het akkoord van ex-president Barack Obama, aldus het Pentagon. Door ‘operatione­le redenen” vond de aanval zondagavon­d plaats en niet twee weken geleden, toen Obama nog in het Witte Huis zat. Eerder schreef persagents­chap Reuters dat Trump zijn eerste geheime antiterreu­ractie goedkeurde zonder voldoende inlichting­en, grondsteun of voldoende reservepla­nnen.

Bij de aanval werd één Amerikaans­e soldaat gedood en raakten drie andere soldaten gewond. Bij een ongeval met een helikopter in de buurt van de plaats van de operatie raakten nog eens drie Amerikanen gewond. (AD)

 ??  ?? Het boek is geïnspiree­rd op honderden quotes die Clinton in de afgelopen decennia verzamelde.
Het boek is geïnspiree­rd op honderden quotes die Clinton in de afgelopen decennia verzamelde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname