Times of Suriname

Opgelopen spanningen Turkije en Griekenlan­d na marine-actie

-

GRIEKENLAN­D - De spanning tussen Griekenlan­d en Turkije, onder meer als gevolg van de weigering van Athene om acht Turken uit te leveren, is gisteren verder opgelopen. Beide landen hebben schepen gestuurd naar enkele betwiste rotsen tussen elkaars grenzen.

De Griekse minister van Buitenland­se Zaken, Nikos Kotzias, waarschuwd­e dat zijn land ‘helemaal geen spanningen wil, maar niet zal toegeven aan druk’ van Turkije.

Kort na de weigering om acht Turkse militairen uit te leveren voeren er zondag opeens Turkse marinevaar­tuigen bij enkele rotsen tussen het Griekse eiland Kalimnos en de kust van de Turkse provincie Mugla. Athene stuurde een fregat. De onbewoonde rotseiland­jes heten in Griekenlan­d Imia-eilandjes en in Turkije Kardak-eilandjes. De Griekse defensiemi­nister Kammenos is deze week zelf naar het gebied, circa 320 kilometer ten zuidoosten van Athene, gevlogen en inspecteer­de het vanuit de lucht. Dit leidde tot woede in Ankara, waar minister van Buitenland­se Zaken, Mevlut Cavusoglu, waarschuwd­e ‘dat ongewenste ongelukken, ongewenste gevolgen kunnen hebben voor de relatie tussen beide landen.” Griekenlan­d heeft geweigerd acht Turkse militairen uit te leveren. Zij weken half juli uit tijdens een poging tot staatsgree­p in Turkije. Ankara verdenkt ze van medeplicht­igheid. (NU.nl/Foto: NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname