Times of Suriname

Iran krijgt ‘officiële waarschuwi­ng’ voor provocatie met rakettest

-

IRAN - President Donald Trump heeft de ballistisc­he rakettest van Iran streng veroordeel­d. De nationale veiligheid­sadviseur Michael Flynn deelde namens de Amerikaans­e president mee dat Iran ‘officieel gewaarschu­wd is’ voor wat hij een provocatie noemt. Een woordvoerd­er van het Pentagon zei dat het beleid van Defensie richting Iran vooralsnog niet verandert.

De waarschuwi­ng van de veiligheid­sadviseur betekent een directe veranderin­g in beleid en toon richting Iran in vergelijki­ng met dat van Trumps voorganger Barack Obama. De vorige president kwam in 2015 met Iran tot een nucleair akkoord. Flynn zei tegen verslaggev­ers dat in plaats van dankbaar te zijn voor de deal, Iran zich nu juist “voelt aangemoedi­gd.”

Woensdag bevestigde Iran dat het zondag een ballistisc­he raket heeft getest. Het projectiel ontplofte na de lancering ongeveer 1000 kilometer verderop. Het is nog onduidelij­k of Iran met de test een resolutie heeft geschonden van de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties, die het land had opgeroepen geen activiteit­en uit te voeren die betrekking hebben op ballistisc­he raketten die kernkoppen kunnen dragen. Iran zegt zelf dat de test niet in strijd is met de VN-resolutie. Flynn beweert dat het afschieten van de raket wel degelijk een schending is van de resolutie. (HLN.be)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname