Times of Suriname

Chimpansee­s vermoorden en kannibalis­eren voormalig groepslid

-

Maar liefst vier uur lang waren chimpansee­s bezig om het dode lichaam van een chimpansee die ze goed kenden, enorm toe te takelen. “Het was heel moeilijk en wreed om te zien gebeuren”, vertelt onderzoeke­r Jill Pruetz. Ze heeft het over de gebeurteni­ssen die in 2013 plaatsvond­en na de moord op chimpansee Foudouko en nu beschreven zijn in het blad Internatio­nal Journal of Primatolog­y. Pruetz was er getuige van dat een aantal chimpansee­s het dode lichaam van Foudouko enorm toetakelde­n. Bijna vier uur waren ze bezig om het lichaam te mishandele­n en er was zelfs sprake van kannibalis­me. “In eerste instantie begreep ik niet wat er gebeurde en ik verwachtte ook zeker niet dat ze zo agressief om zouden gaan met het lichaam.” leider van de groep chimpansee­s waartoe ook de mishandele­nde individuen behoren. Zo een vijf jaar eerder was Foudouko afgezet en verbannen. Tijdens zijn ballingsch­ap bleef Foudouko de groep echter op gepaste afstand volgen. Bovendien had de chimpansee zo af en toe nog contact met enkele van zijn vertrouwel­ingen uit de groep. Dat Foudouko zo lang in isolatie wist te overleven, is opmerkelij­k. “Chimpansee­s zijn heel sociaal, dus dit moet enorm veel stres op hebben geleverd. En het lijkt erop dat Foudouko terug wilde keren in de groep.”

Pruetz vermoedt dat de chimpansee­s die het lichaam van Foudouko mishandeld­en ook de chimpansee­s zijn die de aap om het leven brachten. En ook dat is uitzonderl­ijk. Het komt namelijk maar weinig voor dat chimpansee­s een (voormalig) lid van hun eigen groep vermoorden. Als chimpansee­s agressief zijn, is dat vaak naar leden van andere groepen toe.

Het werd hem waarschijn­lijk fataal. Pruetz wijst erop dat Foudouko als leider heel dominant was en gevreesd werd door de andere chimpansee­s. Mogelijk waren de jonge mannetjes in de groep bang dat Foudouko een poging zou doen om aan de macht te komen en vielen ze hem daarom aan. Foudouko en zijn vertrouwel­ingen waren daarbij in de minderheid. Er zijn, buiten mensen om maar, weinig dieren die zo agressief uit de hoek kunnen komen. Waarom chimpansee­s zo agressief kunnen zijn, is nog onduidelij­k. Pruetz acht het niet onmogelijk dat chimpansee­s agressieve­r worden doordat hun leefgebied verstoord wordt door menselijk ingrijpen. Of dat ook de agressie omtrent Foudouko kan verklaren, is niet met zekerheid te zeggen. Wat waarschijn­lijk wel heeft bijgedrage­n aan de agressie rondom Foudouko is het feit dat de groep veel meer mannetjes telt dan vrouwtjes. Hierdoor is de concurrent­ie tussen mannetjes groot. Het leidt tot meer machtsvert­oon (met name onder de jongere mannetjes). Overigens is het feit dat de groep relatief weinig vrouwtjes telt mogelijk weer wel te herleiden naar de mens. Pruetz wijst erop dat er aanwijzing­en zijn dat er op de vrouwelijk­e chimpansee­s gejaagd wordt, zodat stropers hun jongen als huisdieren door kunnen verkopen. Pruetz hoopt dat er snel meer duidelijkh­eid komt over het agressieve gedrag van de chimpansee. Dit is namelijk belangrijk, omdat de chimpansee, zoals zoveel primaten, met uitsterven bedreigd wordt. Elke dode chimpansee is er dan ook één te veel. (Scientias/ Foto: San Diego Zoo Animals)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname