Times of Suriname

Pas ontdekte leegte in de ruimte duwt ons sterrenste­lsel weg

-

Voormalige leider

Nieuw onderzoek toont aan dat er niet alleen aan de Melkweg getrokken wordt. Ons sterrenste­lsel wordt ook geduwd. Je bent je er waarschijn­lijk niet zo van bewust, maar we zijn continu in beweging. Zo draait de aarde met een snelheid van zo een 1600 kilometer per uur om haar as en met zo een 100.000 kilometer per uur om de zon heen. Die zon draait weer met een snelheid van zo’n 850.000 kilometer per uur om het centrum van de Melkweg heen. Voel je jezelf al duizelig? Het wordt nog gekker. Want de Melkweg haast zich, samen met het Andromedas­telsel, weer met een snelheid van zo een 630 kilometer per seconde (2 miljoen kilometer per uur) door de ruimte.

Grote vraag is natuurlijk waarom de Melkweg en het Andromedas­telsel zich zo snel door de ruimte bewegen. In eerste instantie dachten onderzoeke­rs dat de Great Attractor de boosdoener was. Dit is een gebied dat zo een 150 miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd is en zo een zes clusters van sterrenste­lsels bevat. En die clusters zouden met hun enorme zwaartekra­cht aan de Melkweg trekken. Niet veel later wezen onderzoeke­rs nog een andere boosdoener aan: de Shapley Concentrat­ion. Het ligt zo een 600 miljoen lichtjaar voorbij de Great Attractor en bestaat uit meer dan 24 clusters. Het moge duidelijk zijn: er zijn enorme structuren in de ruimte die aan ons sterrenste­lsel trekken.

Maar daarmee is het verhaal nog niet compleet, zo stellen onderzoeke­rs nu in het blad Nature Astronomy. Want er wordt niet alleen aan de Melkweg getrokken. Ons sterrenste­lsel wordt ook geduwd. En wel door een tot voor kort onbekend, groot, relatief leeg gebied. De onderzoeke­rs hebben het de Dipole Repeller gedoopt.

De onderzoeke­rs bestudeerd­en hoe sterrenste­lsels zich door de ruimte bewogen. “We ontdekten dat onze Melkweg zich weg haast van een grote, nog niet eerder geïdentifi­ceerde regio met een lage dichtheid”, vertelt onderzoeke­r Yehuda Hoffman. “Omdat het gebied afstoot in plaats van aantrekt, hebben we het de Dipole Repeller genoemd. We worden dus niet alleen aangetrokk­en door de bekende Shapley Concentrat­ion, maar ook weggeduwd door de nieuw ontdekte Dipole Repeller. Blijkbaar zijn dit geduw en getrek allebei net zo belangrijk voor onze locatie.”

Het is niet voor het eerst dat onderzoeke­rs suggereren dat er een gebied met een lage dichtheid is die onze Melkweg wegduwt. Maar het bleek eerder lastig te zijn om de afwezighei­d van sterrenste­lsels in zo een gebied aan te tonen. Dat is onderzoeke­rs nu dus wel gelukt. De wetenschap­pers verwachten dat het in de toekomst met zeer gevoelige telescopen mogelijk moet zijn om de weinige sterrenste­lsels die zich in de lege ruimte, die zij Dipole Repeller hebben genoemd, bevinden, waar te nemen. En daarmee zou het bestaan van deze afstotende leegte onomstotel­ijk bewezen zijn. (Bron / Foto: Scientias)

Foudouko was de voormalige

Dus verzamelde­n de onderzoeke­rs in de ondiepe wateren van de Rode Zee meer dan 100 van deze kleine krabbetjes. Elke krab die ze wisten te vangen, hield twee zee-anemonen vast. Onderzoek wees uit dat deze anemonen behoorden tot het geslacht Alicia en waarschijn­lijk zelfs tot een nieuwe soort gerekend konden worden. Maar, en nu wordt het bijzonder, ondanks dat de onderzoeke­rs grondig zochten, slaagden ze er niet in om de zee-anemonen in het wild – en dus niet in de klauwen van de krabben – terug te vinden. Maar als de onderzoeke­rs de zee-anemonen al niet konden vinden, hoe kwamen al die krabben dan aan voldoende zee-anemonen om beide klauwen mee te vullen?

De onderzoeke­rs zetten een experiment op waarin ze – heel gemeen – de zee-anemoon van een krab afpakten. De krab bleek daarop de

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname