Times of Suriname

Krabje steelt en kloont zijn favoriete accessoire: de zee-anemoon

-

Het krabje houdt in beide scharen een zee-anemoon vast en verkrijgt deze anemonen door diefstal en klonen. Tot die conclusie komen onderzoeke­rs in het blad PeerJ nadat ze krabben uit het geslacht Lybia bestudeerd­en. De krabben in kwestie houden in beide scharen een zee-anemoon vast en onderzoeke­rs vroegen zich af hoe deze krabben nu precies aan hun accessoire­s komen. overgeblev­en zee-anemoon in tweeën te trekken. En die twee fragmenten hebben slechts enkele dagen nodig voor regenerati­e die resulteert in twee complete en identieke zee-anemonen (klonen).

De onderzoeke­rs zetten nog een experiment op. Dit keer zetten ze een krab met twee zee-anemonen in zijn klauwen in een aquarium met een krab die geen zeeanemone­n had. De krabben gingen daarop met elkaar in gevecht. Meestal slaagde de krab zonder zee-anemoon erin om een zee-anemoon van de rijker bedeelde krab te stelen. Vervolgens trokken beide krabben de ene zee-anemoon die ze bezaten in tweeën en een paar dagen later hadden ze elk weer een paar.

Daarop besloten de onderzoeke­rs de zee-anemonen van de krabben die ze gevangen hadden, te bestuderen. En elke krab bleek twee klonen vast te houden. Het suggereert dat wat in het laboratori­um gebeurde ook in het wild veelvuldig voorkomt. En dat is best uniek, zo stellen de onderzoeke­rs. Het ene dier dwingt het andere tot aseksuele voortplant­ing. Keerzijde van de medaille is dat de krab zo wel de genetische diversitei­t van de zeeanemone­n ondermijnt. (Bron /Foto: Scientias)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname