Times of Suriname

Meer omzet en winst voor Novo Nordisk

-

BAGSVAERD - Novo Nordisk heeft in 2016 een hogere winst op een gestegen omzet gerealisee­rd en voorziet verdere groei in 2017, maar stelde de verwachtin­g voor de lange termijn neerwaarts bij. Dit maakte de Deense farmaceut gisteren bekend.

“2016 was een uitdagend jaar. Waar we de financiële vooruitzic­hten voor dat jaar waarmaakte­n, zorgde sterke tegenwind in de Amerikaans­e markt ervoor dat we onze financiële doelstelli­ngen voor de lange termijn moesten herzien”, stelde CEO Lars Fruergaard Jorgensen in een toelichtin­g op de cijfers.

Het Deense bedrijf werd op 12 januari geconfront­eerd met een rechtszaak, aangespann­en door Bernstein Litowitz Berger & Grossmann namens Lehigh County Employees’ Retirement System, vanwege “foute en misleidend­e resultaten en vooruitzic­hten, die werden ingegeven door prijsmisle­iding voor de insulineme­dicijnen.”

De jaaromzet steeg dankzij gestegen verkopen in de belangrijk­ste regio’s in lokale valuta met 6 procent naar 111,8 miljard Deense kroon (15,03 miljard euro) en was in Deense kronen 4 procent hoger. Het bedrijfsre­sultaat daalde met 2 procent naar 48,4 miljard kroon, mede als gevolg van de gedeelteli­jke desinveste­ring van NNIT. De nettowinst nam met 9 procent toe tot 37,9 miljard kroon. Voor 2017 verwacht het bedrijf een omzetgroei in Deense kronen van 1 tot 6 procent, met een positief effect van valutaverh­oudingen van 2 procent. Het bedrijfsre­sultaat zal naar verwachtin­g in de bandbreedt­e van 0 tot 5 procent toenemen.

De omzet in lokale valuta zal volgens Novo Nordisk kunnen dalen met 1 procent of maximaal met 4 procent stijgen. Het bedrijfsre­sultaat in lokale valuta kan 2 procent dalen tot 3 procent stijgen. Het concern stelt een einddivide­nd voor van 4,60 kroon, waarmee de totale dividendui­tkering over 2016 uitkomt op 7,60 kroon per aandeel. Het aandeel daalde in Denemarken met ruim 5 procent. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname