Times of Suriname

Bedrijven betalen maximumtar­ief bij huisartsen

-

PARAMARIBO - Bedrijven krijgen het maximumtar­ief gepresente­erd bij huisartsen als hun personeel voor een consult gaat. Dat houdt in dat bedrijven het maximumtar­ief moeten betalen dat is vastgestel­d in een valutatari­evenlijst waarmee de huisartsen werken.

De voorzitter van de huisartsen­sectie van de Vereniging van Medici in Suriname, Ricardo Markiet, legt uit dat de huisartsen een algemeen vastgestel­de tarievenli­jst hebben, waarmee zij werken en vrijwel elk jaar wordt deze lijst bijgewerkt. “De laatste lijst dateert van maart 2016 en deze is nog geldig en wordt nu door de artsen gehanteerd. De lijst is slechts een leidraad voor de artsen, maar het is wel zo dat zij niet meer mogen vragen dan de vastgestel­de tarieven. Als de arts weet dat de patiënt van een bedrijf komt, dan zal men naar alle waarschijn­lijkheid het maximum vragen of de tegenwaard­e daarvan in SRD of als de arts vindt dat hij de patiënt wil helpen, kan die zelf beslissen om de patiënt minder te laten betalen, maar dat hangt af van de goodwill van de dokter”, zegt Markiet.

Een eenvoudig consult bij de dokter kan daarom tegenwoord­ig al gauw oplopen tot in de honderden Surinaamse dollars. “Deze situatie is ontstaan vanwege de onstabiele en steeds stijgende koersen. Ook artsen willen een stukje zekerheid en ook zij willen het hoofd boven water houden en op basis hiervan is daarom vorig jaar besloten om de tarievenli­jst waardevast te maken. Dat houdt in dat de tarieven in US dollars zijn vastgestel­d en de arts kan dit als een leidraad gebruiken om zijn eigen tarief vast te stellen in USD of de tegenwaard­e in SRD volgens de geldende dagkoers van de Centrale Bank van Suriname. Een weekendwac­htconsult kost bijvoorbee­ld USD 34,10”, legt Markiet uit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname