Times of Suriname

Regering past no work no pay toe op leerkracht­en

-

PARAMARIBO - De regering heeft besloten om vanaf vandaag het principe van onderwijsp­roces opnieuw verstoord wordt. Dit schrijft de vicepresid­ent in een persberich­t.

“Vanuit de regering worden er vanaf 2014 in harmonisch­e sfeer gesprekken gevoerd met de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) over het voorgenome­n herwaarder­ingsprogra­mma. De regering stelt zich op het standpunt dat het herwaarder­ingsprogra­mma inhoudt de herstructu­rering en heroriënta­tie van het gehele onderwijs ten voordele van het Surinaamse kind en de leraren. De FOLS, die niet in staking is gegaan, gaat akkoord met het voorgenome­n herwaarder­ingsprogra­mma in het belang van de schoolgaan­de kinderen. De BvL gaf eerst aan schrifteli­jk akkoord te gaan met dit programma en kwam plotseling op haar schreden terug en begint met het oproepen van leraren voor het houden van een algemene ledenverga­dering (alv) tijdens schooluren. Om te voorkomen dat de scholen nogmaals platgelegd worden, heeft de regering besloten het principe van no work no pay te hanteren”, meldt de vicepresid­ent in het persberich­t.

De BvL zal vandaag om 08.00 uur een alv beleggen om zijn leden te informeren over de stand van zaken bij de onderhande­lingen met de regeringsv­ertegenwoo­rdigers en de rechtszaak die nog in behandelin­g is. De bond zal vandaag beslissen welke actie ondernomen zal worden. Omdat de leerkracht­en de alv vandaag bezoeken, is een deel van de scholen gesloten. Artikel 33 van de Grondwet luidt als volgt: ‘Het stakingsre­cht wordt erkend behoudens de beperkinge­n die uit het recht voortvloei­en’. Het stakingsre­cht werd in 2016 aangevuld, waarbij bij wet bepaald is dat het beperkt kan worden voor militairen, ambtenaren van politie, overige ambtenaren en de essentiële diensten. Volgens de wet wordt de onderwijss­ector niet gerekend tot de groep essentiële diensten, wat inhoudt dat onderwijsg­evenden mogen staken. Hun staking kan niet leiden tot gevaar voor het leven of de persoonlij­ke veiligheid en gezondheid van het hele volk of delen daarvan. De wet geeft verder aan dat vakverenig­ingen bevoegd zijn om de rechten en belangen van de werknemers die zij vertegenwo­ordigen, te verdedigen en voor hen op te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname