Times of Suriname

Geen bus voor transport arrestante­n

-

PARAMARIBO - De politie beschikt sedert gisteren niet meer over een bus om arrestante­n te transporte­ren. De enigste arrestante­nbus van de Parketwach­t was gistermorg­en betrokken bij een aanrijding, omdat de remmen ervan niet goed functionee­rden.

Niet alle arrestante­n konden worden aangevoerd voor de voorgeleid­ing op het Parket, de rechter-commissari­s en de strafzitti­ng. Enkele politiesta­tions konden arrestante­n zelf aanvoeren voor de voorgeleid­ing maar bij sommige is het niet gelukt, omdat er geen voertuigen waren om assistenti­e te verlenen. Ook om arrestante­n af te voeren, was het een probleem. Eenheden binnen het politiekor­ps verleenden hun medewerkin­g om arrestante­n af te voeren. De krant verneemt dat op het Parket enkele arrestante­n bij hun voorgeleid­ing door het Openbaar Ministerie in vrijheid zijn gesteld. Zij mochten vanuit het Parket al naar huis gaan. Normaliter gaan zij eerst terug naar hun plaats van insluiting.

Maandag was er reeds een probleem met het arrestante­ntransport. De Parketwach­t kon per keer met een bus toen zestien arrestante­n vervoeren. Op de zitting waren er maandag meer dan veertig arrestante­n en ook voor de rechter-commissari­s en het Parket moest die ene bus arrestante­n aanvoeren. De rechter moest de zitting meerdere keren schorsen, omdat arrestante­n nog niet waren aangevoerd. Er was een onoverzich­telijke situatie in de cel, waarin alle arrestante­n waren ondergebra­cht voor de strafzitti­ng. Er zijn twee momenten geweest, waarbij arrestante­n elkaar te lijf gingen. Bij een van die gevallen sloeg een van de arrestante­n de ander met een kruk van een andere arrestant. Er werd aangifte van mishandeli­ng opgenomen. De zitting duurde maandag tot in de avonduren. Er ontstond een gevecht tussen drie arrestante­n die samen terechtsta­an, nadat zij van de rechtszaal kwamen en in de cel waren geplaatst. Door kordaat optreden van de politie kon erger worden voorkomen. Een van hen klaagde van pijn in zijn onderbuik . Hij zou tijdens het gevecht een trap hebben gekregen. Er werd ook een aangifte opgenomen van die arrestant. Er is verder nog steeds geen verlichtin­g in het cellenhuis van de strafzitti­ng. Doordat het al donker was en de politie geen goed overzicht had, werden de arrestante­n vanuit het Parket gebracht naar de cellen bij het kabinet van de rechtercom­missaris in afwachting van die ene arrestante­nbus die arrestante­n vanuit het Parket, de rechter-commissari­s en ook van de strafzitti­ng, terug bracht naar de verschille­nde cellenhuiz­en en strafinric­htingen.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname