Times of Suriname

Meer boetes voor rotzooi Amsterdam

-

AMSTERDAM - De VVD in Amsterdam wil meer controleur­s die boetes uitdelen aan mensen die rotzooi op straat gooien.

Het is een doorn in het oog van menig Amsterdamm­er: vuil op straat. Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de stadsdelen ligt het vaak bezaaid met rotzooi en troep. Handhavers in burger moeten daar veranderin­g in brengen, vindt de VVD.

Drie jaar geleden zei toenmalig directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseu­m al dat Amsterdam ‘vies en te vol’ is. Ondanks maatregele­n, zoals het frequenter legen van afvalbakke­n en inzetten van extra schoonmaak­ploegen, moet er meer geld naar de bestrijdin­g van zwerfvuil, vindt de VVD. Die partij dient daarom vandaag een initiatief­voorstel in bij het stadsbestu­ur. Volgens raadsleden Marja Ruigrok en Rik Torn moet er vooral betere handhaving voor een schone stad komen. Daarbij horen meer boetes. In 2015 werden zo’n twaalf boetes per week per stadsdeel geschreven. “Gezien de grote hoeveelhed­en troep en rotzooi is dat aantal veel te laag”, aldus de liberalen. Zij willen dat boa’s in burger op zoek gaan naar vuilverspr­eiders. Incidentee­l wordt er al ‘in burger’ gehandhaaf­d, maar voor de liberalen is dat niet genoeg. Extra toezicht moet de ‘ongeloofli­jke troep’ terugdring­en.

“Het is algemeen bekend dat niemand door rood licht rijdt indien er naast het betreffend­e verkeersli­cht een duidelijk te herkennen politieage­nt staat. Voor een effectieve handhaving op dergelijke overtredin­gen zullen dan ook effectieve­re handhaving­smethoden moeten worden ingezet, zoals camerahand­having of het onherkenba­ar posten door de politie.”

Voor de handhaving op het veroorzake­n van zwerfafval en het verkeerd aanbieden van afval is dit natuurlijk niet anders. Indien een paar meter verderop een in uniform geklede handhaver staat, zal iedere bezoeker of bewoner zijn afval keurig in de daarvoor bestemde vuilnisbak­ken deponeren”, zeggen de raadsleden. “De rotzooi op straat is fnuikend voor het vertrouwen van Amsterdamm­ers in de gemeente”, zegt Ruigrok.

Vijf tot tien procent van de boetes in het afvaldomei­n wordt uitgeschre­ven voor het veroorzake­n van zwerfafval, zo liet het college weten. “Deze cijfers zijn schrikbare­nd en onacceptab­el. Het is dan ook zaak dat er snel actie wordt ondernomen.”

(De Telegraaf/ Foto: Metro.nl)

 ??  ?? Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de stadsdelen ligt het vaak bezaaid met rotzooi en troep.
Niet alleen in de binnenstad, maar ook in de stadsdelen ligt het vaak bezaaid met rotzooi en troep.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname