Times of Suriname

Partijprog­ramma’s in strijd met rechtsstaa­t

-

(NU.nl/Foto: NRC.nl) DEN HAAG - In bijna de helft van de verkiezing­sprogramma’s staan voorstelle­n die lijnrecht ingaan tegen de huidige Grondwet en de rechtsstaa­t. Deze Nederlands­e politieke partijen komen met voorstelle­n die bijvoorbee­ld inbreuk maken op de rechtszeke­rheid, op fundamente­le mensenrech­ten of op de toegang tot een onafhankel­ijke rechter.

In het verkiezing­sprogramma van de PVV staan de meeste voorstelle­n die in strijd zijn met internatio­nale verdragen, afbreuk doen aan de rechtsstaa­t of botsen met de huidige Nederlands­e regels. Dat concludeer­t een commissie van hooglerare­n die in opdracht van de Nederlands­e orde van advocaten (NOvA) dertien partijprog­ramma’s heeft doorgelich­t op hun gevolgen voor de rechtsstaa­t. Nagenoeg alle verkiezing­sprogramma’s bevatten volgens de hooglerare­n één of meer maatregele­n die de rechtsstaa­t kunnen verzwakken en vijf van de dertien stelt maatregele­n voor die in strijd zijn met de democratie en rechtsstaa­t.

Het CDA stelt bijvoorbee­ld voor om buitenland­se financieri­ng van moskeeën te verbieden, VNL heeft het plan om criminelen met een dubbele nationalit­eit te denaturali­seren. De PVV wil geen immigrante­n uit islamitisc­he landen meer toelaten en de VVD bepleit om Nederlande­rs die zich aansluiten bij een terroristi­sche organisati­e eventueel stateloos te maken. Deze voorstelle­n zijn in strijd met geldende mensenrech­ten of openlijk discrimine­rend ten opzichte van bepaalde groepen burgers, meldt de commissie. De NOvA bekeek ook de politieke programma’s van de vorige verkiezing­en, vier jaar geleden en concludeer­t dat er nu „beduidend meer” voorstelle­n in staan die in strijd zijn met de huidige rechten en vrijheden. Vier jaar geleden dat gold namelijk voor twee van de tien onderzocht­e programma’s, nu zijn dat er dus vijf van de dertien.

Op 15 maart zijn de verkiezing­en, achtentwin­tig partijen doen daaraan mee. De commissie van de NOvA heeft de programma’s bestudeerd van de dertien partijen die in december 2016 met twee of meer zetels in de Tweede Kamer zaten.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname