Times of Suriname

Toshiba boekt 6 miljard af op nucleaire divisie

-

TOKIO - Het Japanse technologi­econcern Toshiba schrijft omgerekend 6 miljard euro af op zijn nucleaire divisie vanwege enorme kostenover­schrijding­en en vertraging­en bij de bouw van kerncentra­les in de Verenigde Staten. De voorzitter van Toshiba, Shigenori Shiga, treedt terug. Toshiba maakte het nieuws gisteren na het slot van de beurshande­l in Tokio bekend. Het aandeel ging tijdens de handelsdag nog hard omlaag omdat het bedrijf de deadline voor de cijferpubl­icatie had gemist. Toshiba heeft nu aangegeven voor dit lopende boekjaar dat in maart eindigt, op een nettoverli­es te rekenen van omgerekend 3,2 miljard euro, terwijl eerder een winst werd voorspeld.

In december waarschuwd­e Toshiba al dat er miljarden moesten worden afgeboekt op de nucleaire divisie. Dat leidde tot grote zorgen bij beleggers over de financiën van het bedrijf. De beurskoers van Toshiba ging hard omlaag, waardoor de afgelopen maanden bijna 7 miljard euro aan beurswaard­e in rook opging. Vanwege alle geldzorgen zoekt Toshiba naarstig naar manieren om de kas te spekken, waaronder een verkoop van een groot deel van zijn geheugench­ipdivisie. Het Japanse conglomera­at is onder meer ook actief op het gebied van computers en printers, spoorwegen en liften.

Bij zijn nucleaire divisie wordt gestopt met de bouw van volledige kerncentra­les, maar gaat Toshiba zich specialise­ren in het leveren van onderdelen. Een verkoop van de Amerikaans­e nucleaire divisie Westinghou­se wordt overwogen.

(NU.nl/Foto: NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname