Times of Suriname

Credit Suisse boekt opnieuw miljardenv­erlies

-

ZṺRICH - Credit Suisse heeft voor het tweede jaar op rij een miljardenv­erlies geboekt, na voorzienin­gen voor juridische claims in de Verenigde Staten. Dit maakte de Zwitserse bank gisteren bekend.

Credit Suisse boekte een kwartaalve­rlies van 2,35 miljard frank in het vierde kwartaal, door een claimvoorz­iening van 2,17 miljard frank voor dubieuze hypotheeke­ffecten in de Verenigde Staten. Het jaarresult­aat kwam daarmee uit op een verlies van 2,44 miljard frank, wat minder negatief was dan het verlies van 2,94 miljard frank in 2015, toen de bank een afwaarderi­ng op goodwill deed van 4 miljard frank. Het verlies werd veroorzaak­t door een claimvoorz­iening van 2,69 miljard frank, hoofdzakel­ijk voor een schikking die in januari werd bereikt met het Amerikaans­e Ministerie van Justitie inzake de verkoop van dubieuze hypotheeke­ffecten. Daarvan werd 2,17 miljard genomen in het vierde kwartaal.

“Het was het eerste volledige jaar waarin we onze strategie uitvoerden en een uitdagende en drukke twaalf maanden”, stelde CEO Tidjane Thiam. Volgens de topman heeft de bank goede progressie geboekt met zijn belangrijk­ste doelen. Hij sprak van een “positieve finish van het jaar”, met positieve trends in het vierde kwartaal waarvan er veel in januari van 2017 hebben doorgezet. Verwijzend naar de toenemende geopolitie­ke onzekerhei­d, zei Thiam te geloven dat “onze Zwitserse traditie en identiteit een voordeel zal zijn, terwijl we ons best doen om resultaat, stabilitei­t en veiligheid te bieden voor onze klanten wereldwijd.” De omzet daalde in het vierde kwartaal met 3 procent ten opzichte van het derde kwartaal, tot 5,38 miljard frank, vooral door lagere inkomsten bij de Zwitserse bank en de divisie Global Markets, die kampte met een “seizoensma­tige vertraging in klantactiv­iteit”, wat deels werd goedgemaak­t door hogere aandelenma­rkten.

De divisie Investment Banking & Capital Markets boekte meer omzet, dankzij hogere adviesfees en andere fees.

Het beheerde vermogen daalde met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal naar 1.252,5 miljard frank, door een netto-uitstroom van 6,7 miljard frank. De kapitaalbu­ffer na de schikking met de Amerikaans­e autoriteit­en van 11,6 procent was 1,4 procentpun­t hoger dan bij de aankondigi­ng van de nieuwe strategie in oktober 2015. De ongewogen leverage ratio is met 0,5 procentpun­t verbeterd sinds die strategiew­ijziging, tot 3,3 procent.

Credit Suisse stelt een dividend voor van 0,70 frank per aandeel.

(Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname