Times of Suriname

Ex-bankier Mnuchin benoemd tot minister van Financiën VS

-

VS - De Amerikaans­e Senaat heeft toegestemd met de benoeming van Steven Mnuchin (53), die jarenlang partner was bij de Amerikaans­e zakenbank Goldman Sachs en een hedgefonds leidde. Mnuchin kreeg 53 stemmen voor en 47 stemmen tegen.

Mnuchin was in het verkiezing­sjaar verantwoor­delijk voor de financiën van de campagne van president Donald Trump, die hem een ‘financier, bankier en zakenman van wereldklas­se’ noemde. De vader van de nieuwe minister van financiën werkte ook voor Goldman Sachs. Onder Mnuchin worden belastingv­erlagingen voor bedrijven verwacht. Mnuchin is een voormalige partner van zakenbank Goldman Sachs, die een kwalijke reputatie werd toegedicht als hoofd van de OneWest bank ten tijde van de financiële crisis. Tienduizen­den Amerikanen verloren toen hun huis aan de bank, omdat ze de hypotheek

Donald Trump (links) en Steve Mnuchin, vlak na zijn benoeming.(Foto: Reuters.com) niet meer konden betalen. Mnuchin maakte ten koste van hen enorme veel winst. Tijdens zijn campagne ageerde Trump nog tegen Goldman Sachs, onder meer omdat zijn rivaal, democrate Hillary Clinton, betaald had gekregen voor besloten toespraken die ze daar gaf. Tegenstand­ers van de benoeming van Mnuchin vrezen dat hij hervorming­en van het financiële systeem in het voordeel van de consument zal belemmeren, en beschuldig­en hem ervan zich niet de doorsnee Amerikaan kan verdiepen, omdat hij nooit financiële tegenslage­n heeft gekend. Republikei­nen zijn juist van mening dat Mnuchin vanwege zijn ervaring in de zakenwerel­d en het bankwezen de juiste man op de juiste plek is.

(AD.NL)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname