Times of Suriname

Europese defensie-uitgaven gestegen, maar nog niet genoeg

-

BELGIE - De Europese NAVO-landen en Canada hebben vorig jaar 3,8 procent meer uitgegeven aan defensie. Dat komt neer op bijna 10 miljard euro en is aanzienlij­k meer dan verwacht, zei secretaris-generaal Jens Stoltenber­g gisteren. De nieuwe Amerikaans­e defensiemi­nister James Mattis ontmoet zijn ambtgenote­n morgen en donderdag op het NAVO-hoofdkwart­ier in Brussel. Hij zal, in navolging van hetgeen de Amerikaans­e president Donald Trump eerder aangaf, erop aandringen dat de Europese landen meer aan defensie gaan besteden en de militaire kosten eerlijker worden verdeeld. Als dat wordt gerealisee­rd zou Trump voor 100 procent achter de NAVO gaan staan. De NAVO-landen hebben afgesproke­n in 2024 2 procent van hun nationale product uit te geven aan defensie, maar slechts een handvol van de 28 lidstaten haalt dat nu. Nederland zit fors onder het Europese NAVO-gemiddelde van 1,43 procent.

Mattis zal morgen vragen wat voor concrete plannen er zijn om de defensiebu­dgetten op te schroeven. Maar hij zal gezien de enorme bedragen moeten accepteren dat veel landen de 2 procent voorlopig niet halen, zeggen betrokkene­n. Stoltenber­g vertrouwt erop dat de hechte band tussen de VS en Europa wordt herbevesti­gd. “We staan samen.’’

Generaal Mattis, die een lange militaire loopbaan achter de rug heeft en ook een hoge post bij de NAVO heeft bekleed, sprak vorige maand na zijn beëdiging zijn ‘onwrikbare’ steun uit voor de NAVO. Mattis staat bij de NAVO bekend als een zeer kundige leider met grote intellectu­ele inhoud en een goede reputatie, aldus bronnen binnen de alliantie. Een ander punt is de strijd tegen terrorisme.

Washington vindt dat de NAVO hierin een grotere rol moet spelen. Het bondgenoot­schap zal besluiten in Napels een coördinati­ecentrum op te richten om de situatie op en rond de Middelland­se Zee beter in kaart te brengen. Naast terreurbes­trijding gaat het ook om het tegengaan van wapen- en mensensmok­kel. Er komen in eerste instantie honderd werknemers te werken. Nederland kijkt of het hieraan een bijdrage kan leveren.

(AD.NL)

 ??  ?? Bloemen voor nachtclub Reina, waar Masharipov tijdens de jaarwissel­ing een aanslag pleegde. (Foto:AFP)
Bloemen voor nachtclub Reina, waar Masharipov tijdens de jaarwissel­ing een aanslag pleegde. (Foto:AFP)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname