Times of Suriname

Valies: “Regering weer voorbarig”

-

PARAMARIBO - “De regering is weer voorbarig geweest en heeft eigendunke­lijk een resolutie geslagen waarin wordt gesteld dat leerkracht­en uit het Functie Informatie Systeem Overheid (FISO) worden gelicht.” Dit zegt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname aan de krant.

“De regering heeft weer een eenzijdige beslissing genomen, terwijl er nog een rechtszaak gaande is. Dit soort handelinge­n maakt dat de leerkracht­en het gevoel krijgen alsof zij de regering niet kunnen vertrouwen. Zij kunnen leerkracht­en hun wil niet opleggen, omdat wij niet in een dictatuur leven, maar in een democratie. Wij blijven alert en kijken wat er verder gebeurt”, zegt Valies.

Dat de regering een resolutie heeft geslagen waarin wordt gesteld dat als het herwaarder­ingsprogra­mma wordt ingesteld de leerkracht­en dan uit FISO worden gelicht, komt niet helemaal als een verrassing voor de BvL-voorzitter. “De regering is van mening dat als voor de leerkracht­en het herwaarder­ingsprogra­mma wordt geïmplemen­teerd, ze deze groep dan uit FISO moet halen, omdat wij niet beide kunnen hebben. Volgens de regering moet het of het een of het ander zijn”, legt Valies uit.

Hij geeft aan dat de leerkracht­en het niet helemaal eens zijn met deze stelling van de regering. “Als de leerkracht­en zekerheid hebben, het herwaarder­ingsprogra­mma in place is, en alles bij wet is vastgestel­d, kunnen de leerkracht­en dan wel meewerken om uit FISO te gaan. Maar we moeten eerst zekerheid hebben en dat is precies het punt waarop geen overeenste­mming kan worden bereikt. De regering wil ons hun wil opleggen en eenzijdig beslissing­en nemen en dat accepteren wij niet. In deze zijn de leerkracht­en ook niet gekend geworden. Wij hebben aangegeven dat er eerst onderzoek moet worden gedaan en er gekeken moet worden naar wat de resultaten daarvan zijn, alvorens wij kunnen meegaan in deze. Leerkracht­en gaan niet zomaar accepteren dat aan ons een andere werkgever wordt opgelegd of onze positie in gevaar wordt gebracht, zonder dat onze mening wordt meegenomen in het nemen van een beslissing”, zegt Valies. Volgens hem is het slaan van de resolutie dus een erg voorbarige handeling van de regering, want zover zijn partijen nog lang niet. “Er is nog een rechtszaak gaande en de rechter moet nog uitspraak doen in deze. Daarna moeten er nog zoveel dingen in kaart worden gebracht en dat alles moet voor 1 april allemaal in place zijn. Tot nu toe is er nog niets concreets aan ons voorgelegd vanuit de regering, dus we hebben onze twijfels maar blijven hoopvol. In ieder geval leven wij in een democratis­ch land en wij zullen zeker onze stem laten horen als blijkt dat men ons gedwongen dingen probeert op te leggen”, zegt de bondsvoorz­itter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname