Times of Suriname

Rechter vraagt informatie vordering in reconventi­e ALS

-

PARAMARIBO - Kortgeding­rechter Suzanne Chu vroeg gisteren informatie over de vordering in reconventi­e van de Alliantie voor Leraren (ALS). Zowel de Bond van Leraren (BvL) als de ALS had een vordering in reconventi­e ingediend in het kort geding dat door de staat Suriname is aangespann­en.

De rechter wil duidelijkh­eid over de vordering van ALS. BvL en ALS vroegen op een eerdere zitting aan de rechter dat de Staat de overeenkom­sten getekend op 21 april, 17 oktober en 21 oktober 2016 met onmiddelli­jke ingang nakomt. Daarbij werd gevraagd om binnen een uur na in deze te wijzen vonnis, althans binnen een door de rechter te bepalen termijn, de BvL en ALS worden uitgenodig­d om in overleg te treden over de invulling van de loonparagr­aaf als onderdeel van het herwaarder­ingsprogra­mma. Dit onder een dwangsom van SRD 1 miljoen voor elk uur dat zij nalaat aan de veroordeli­ng te voldoen. Dwight Kraag, advocaat van de Staat, denkt dat de rechter bedoeld heeft informatie op te vragen of de ALS nog samen met de BvL is in de eis in reconventi­e. Er zou een gewijzigde eis in reconventi­e zijn, waarbij de BvL vraagt om uitgenodig­d te worden om te onderhande­len met de Staat.

Kraag zegt dat de BvL en Federatie van Organisati­es van Leerkracht­en in Suriname (FOLS) de partijen zijn die onderhande­len met de Staat. De ALS is bij de gesprekken als toehoorder erbij. Gisteren zou er vonnis worden gewezen, maar dat is niet gebeurd. Wilgo Valies, voorzitter van de BvL en ALS, zegt aan journalist­en dat de rechter duidelijkh­eid heeft gevraagd over ALS, waaraan gisteren nog zou worden voldaan. Hij weet niet wanneer er vonnis zal worden gewezen. Volgens hem wordt er duidelijkh­eid gevraagd over een van de vorderinge­n, maar hij wilde niet dieper daarop ingaan. “De rechter acht het nodig om die nadere informatie te krijgen van ALS. We hebben een duidelijke vordering ingesteld. De rechter wil meer duidelijkh­eid hebben alvorens er een uitspraak komt. Ik zal niet diep erop ingaan. Wanneer er vonnis komt, zullen we onze leden daaromtren­t wel moeten informeren. Na een uitspraak moet je je leden vertellen wat precies de bedoeling is van de uitspraak en wat de consequent­ies ervan zijn”, aldus Valies. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname