Times of Suriname

Eerste voedselpak­ketten in overstroom­de gebieden

-

PARAMARIBO - De hulpverlen­ing in het binnenland is op gang gekomen. De eerste 500 pakketten en 40 dekzeilen zijn vervoerd naar Snesi Kondre van waaruit de distributi­e zal plaatsvind­en naar de verschille­nde woongemeen­schappen in het Paramaccaa­nse gebied. Het Nationaal Coördinati­ecentrum voor Rampenbehe­ersing (NCCR) is belast met de hulpverlen­ing. De operatie wordt onder de naam Hei Watra uitgevoerd. Hoewel de getroffen gebieden nog niet officieel tot rampgebied zijn verklaard door president Desi Bouterse heeft hij de instructie­s gegeven om wel maatregele­n te treffen die horen bij een noodtoesta­nd. Volgens het NCCR worden twee regio’s als rampgebied beschouwd. Het gaat om Langatabbe­tje tot en met Loka-Loka en van Loka-Loka tot en met de zuidgrens richting Brazilië.

Het NCCR heeft in totaal 1500 voedselpak­ketten klaargemaa­kt. Er is gekozen om nu ‘maar’ 500 naar de rampgebied­en te sturen, omdat dit momenteel de behoefte is. Volgens kolonel Jerry Slijngaard, hoofd van het NCCR, zal de rest als buffer dienen om in te komen wanneer dit nodig is. De overige duizend pakketten zullen vandaag in ieder geval naar Snesi Kondre gestuurd worden als stand-by.

In elk pakket zijn er basisgoede­ren zoals rijst, bruine bonen, spijsolie, pindakaas, water, meel en kaarsen.

Van de dorpsgemee­nschappen wordt ook verwacht dat zij aan zelfredzaa­mheid doen en voor zichzelf proberen de eindjes aan elkaar te knopen. De steun vanuit het NCCR zal op dit moment ondersteun­end zijn. Het NCCR houdt ook andere gebieden in de gaten. Het gaat om gebieden rondom het stuwmeer in Brokopondo en Sipaliwini. Met uitzonderi­ng van Atjoni zijn de rivieren en kreken op andere plaatsen niet buiten hun oevers getreden. De hulpdammen van het stuwmeer worden in de gaten gehouden. “De hulpdammen zijn momenteel aan integritei­t aangetast door goudactivi­teiten. Dat zou extra druk kunnen plaatsen op de hulpdammen als iets daar gebeurt en het water breekt daar door. We hopen niet dat het gebeurt”, zegt Slijngaard. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname