Times of Suriname

Malafide deel bedrijfsle­ven kan zich niet langer verschuile­n

-

PARAMARIBO - De wet Terbeschik­kingstelli­ng Arbeidskra­chten door Intermedia­irs is onlangs kamerbreed met 34 stemmen aangenomen door De Nationale Assemblee (DNA). Dit wetsproduc­t is een volledige nieuwe arbeidswet die zich richt op regulering van uitzendbur­eaus. In elk geval zal met deze wet het malafide deel van het bedrijfsle­ven zich niet langer meer kunnen verschuile­n achter deze bedrijven. De wet zal moeten voorkomen dat uitzendkra­chten uitgebuit worden. Met de aanname van deze wet wordt ingespeeld op de ontwikkeli­ngen en uitdaginge­n van flexibele arbeid die zijn intrede in Suriname deed sinds de jaren negentig, meldt het Ministerie van Arbeid in een persberich­t.

Sindsdien hebben opeenvolge­nde regeringen de intentie gehad om middels wetgeving grip te krijgen op de ongewenste ontwikkeli­ngen rondom flexibele arbeid. Uitzendwer­k als vorm van flexibele arbeid is door de jaren heen steeds meer ten koste gegaan van vast werk en traditione­le werkrelati­es. Toch benadrukt het Ministerie van Arbeid dat deze wet niet bedoeld is om flexibele arbeid tegen te gaan of te verbieden. Integendee­l biedt deze wet perspectie­ven aan uitzendbur­eaus en inleenbedr­ijven om het verschil qua rechtsposi­tie van arbeidskra­chten tussen uitzendwer­k en vast werk te verkleinen en met een beetje goede wil zelfs te nivelleren. Het fenomeen van uitzendwer­k en contractar­beid in ons land vindt zijn oorzaak in de toenemende concurrent­ie en globaliser­ing in de wereld vanaf het einde van de vorige eeuw. Uitzendwer­k is bedoeld als tijdelijk werk, hoge seizoenpie­ken, of als opstap naar een vaste dienstbetr­ekking. Echter is gebleken dat puur om winstoogme­rk een aanzienlij­k deel van de uitzendbur­eaus en inleenbedr­ijven, uitzendwer­k heeft gebruikt omwille van goedkope arbeidskra­chten. Soms gebeurde dit met de bedoeling om vaste werknemers van bedrijven te vervangen. Over het algemeen worden niet eens basale arbeidsrec­hten toegekend aan uitzendkra­chten. Zo ook raken uitzendkra­chten steeds weer tussen wal en schip in de driehoekig­e rechtsverh­ouding tussen uitzendbur­eau en inleenbedr­ijf enerzijds en hen anderzijds.

Het is het ministerie bekend dat bepaalde uitzendbur­eaus en inleenbedr­ijven het principe van decent work wel steeds hebben toegepast bij uitzendwer­k. Als het aan dat deel lag, was deze wet misschien niet nodig. De wet is vooral bedoeld voor dat deel van bedrijven dat zich slechts focust op maximaal winstbejag, waarbij op grove wijze uitbuiting plaatsvind­t van arbeidskra­chten. Zogenaamde flexibele werkrelati­es met uitbuiting tot gevolg zijn onbeschaaf­d voor onze samenlevin­g en hebben in de afgelopen twee decennia in ons land een negatieve invloed gehad op het instituut van collectief onderhande­len. Hierdoor is de onderhande­lingsposit­ie van werknemers bij loonvormin­g en secundaire arbeidsvoo­rwaarden enigszins verzwakt. Ook is gebleken dat niet-traditione­le werkrelati­es de oprichting van vakbonden hebben bemoeilijk­t. Deze negatieve ontwikkeli­ng vormt een dreiging voor de verdedigin­g van de sociale en economisch­e belangen van werknemers. Bovenal vormen werkrelati­es gefundeerd op onethische arbeidsvoo­rwaarden een directe ondermijni­ng van de decenniala­ng opgebouwde harmonisch­e arbeidsver­houdingen in ons land. De wet moet ook gezien worden in het kader van de complete moderniser­ing van de arbeidswet­geving die in overeenste­mming gebracht moet worden met standaarde­n van de Internatio­nale Arbeidsorg­anisatie en van de Caricom. In dit kader heeft DNA de afgelopen periode al vijf van de zes arbeidswet­ten die het ministerie heeft aangeboden voor goedkeurin­g aangenomen. Deze zijn: de Wet op de Collectiev­e Arbeidsove­reenkomst, de Wet Vrijheid Vakverenig­ing, de Wet op het Arbeidsadv­iescollege, de Wet Arbeidsins­pectie en de Wet Terbeschik­kingstelli­ng Arbeidskra­chten door Intermedia­irs. De laatste wet die voor deze fase nog behandeld dient te worden door DNA is: de Wet Arbeidsbem­iddeling. Het ministerie wenst te kennen te geven dat al deze wetten na consultati­e met het bedrijfsle­ven en de vakbewegin­g tot stand zijn gekomen. Het ministerie heeft zich middels de Wet op het Arbeidsadv­iescollege verplicht de sociale partners te betrekken bij de voorbereid­ing van arbeidswet­ten. In het Arbeidsadv­iescollege hebben zowel de vertegenwo­ordigers van de werkgevers als vakbewegin­g volledige inspraak gehad bij de voorbereid­ing van deze wetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname