Times of Suriname

Radiothera­peutisch Centrum Suriname herdenkt eerste lustrum

-

PARAMARIBO - Het Radiothera­peutisch Centrum Suriname (RTCS) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) bestond maandag precies 5 jaar. Dit is een grote en zeer belangrijk­e stap in de medische geschieden­is van Suriname. Dit meldt de afdeling Public relations van het AZP.

Met de komst van dit centrum zijn chirurgie, chemoen radiothera­pie, de drie belangrijk­ste behandelin­gen voor kanker in Suriname, mogelijk. Dit is een unicum voor Suriname, omdat dit voor de meeste landen in het Caribisch Gebied niet het geval is. Patiënten die voorheen naar het buitenland werden gestuurd voor verdere behandelin­g, kunnen nu in Suriname worden behandeld. Kanker is in Suriname nog steeds in de taboesfeer. Als het woord kanker valt, denken de meeste mensen meteen aan de dood. Men durft er niet over te praten of voor naar de huisarts te gaan. Veel patiënten komen dan bij de alternatie­ve genezers terecht. Als dat dan niet lijkt te helpen en de ziekte uitbreidt, is het dan meestal te laat als de patiënt uiteindeli­jk toch bij de huisarts terechtkom­t. Daarom doet het RTCS behalve aan behandelin­g ook aan voorlichti­ng. Scholieren vanaf de vierde klas van de lagere school kunnen een educatief bezoek brengen aan het RTCS voor een presentati­e over kanker. Zij krijgen dan ook een rondleidin­g. Daarnaast geeft het RTCS regelmatig voorlichti­ng via de verschille­nde media.

Het RTCS heeft de afgelopen vijf jaar behalve op het gebied van bestralen, op verschille­nde andere vlakken zijn diensten bewezen en is ondertusse­n een onmisbare schakel geworden in de gezondheid­szorg van Suriname.

Het feit dat het RTCS gecertific­eerd is, is een bewijs van kwalitatie­f hoogwaardi­ge zorg. Het streven is dat ondanks de moeilijke situatie dit centrum deze zorg gegarandee­rd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname