Times of Suriname

Wereld Denkdag

-

Op 22 februari is het Wereld Denkdag. Een dag ingesteld door de internatio­nale scoutingbe­weging. Deze dag in februari is de verjaardag van zowel Robert Baden-Powell (de oprichter van scouting) als zijn vrouw Olave BadenPowel­l, die beiden veel voor de scoutingbe­weging betekend hebben.

Denkdag werd op 22 februari 1932 ingevoerd tijdens een padvindste­rsconferen­tie in Kattowitz in Polen, ter ere van Olave Baden-Powell. Oorspronke­lijk is het een feestdag voor meisjessco­uting. Denkdag wordt nu gevierd en herdacht door scouts over de hele wereld. Op Denkdag denken scouts over de hele wereld een beetje extra aan elkaar, en aan de mensen die het moeilijk hebben. Er wordt gesproken over vriendscha­p, en volgens de traditie sturen scouts elkaar die dag een kaart, en dragen ze sneeuwklok­jes en klimop op hun uniform.

De klimop is gekozen om zijn naam en de aanmoedigi­ng die daaruit spreekt. De klimop blijft altijd groen, ook in de winter, en de blaadjes groeien langs de rank los van elkaar om zo elkaar ruimte te geven. Op deze manier kunnen alle blaadjes tot hun recht komen. Een andere reden dat klimop gebruikt wordt, is dat de plant staat voor trouw en eerlijk zijn.

Er zijn groepen die op deze dag (ongeacht of het een doordeweek­se dag is) ’s morgens vroeg al bij elkaar komen om met elkaar de vlag te hijsen en de beloftes te vernieuwen. Daarna wordt met elkaar ontbeten, voordat iedereen, wel of niet in uniform, naar school of werk toegaat. Andere groepen pakken Denkdag aan om op de zaterdag ervoor of erna een groepsacti­viteit met een internatio­naal tintje te organisere­n.

Robert Baden-Powell werd op 22 februari 1857 geboren. Hij was een luitenant-generaal in het Britse leger, schrijver en de grondlegge­r van scouting. Nadat hij van de Charterhou­se School afkwam, diende Baden-Powell van 1876 tot 1910 in het Britse leger in India en Afrika. In 1899, tijdens de Tweede Boerenoorl­og in Zuid-Afrika, verdedigde hij succesvol de stad Mahikeng. Gebaseerd op ervaringen en ideeën van zichzelf en anderen ontwierp Baden-Powell een jeugdspel dat in 1908 door hem werd beschreven en gepropagee­rd in zijn boek Scouting for Boys. Terwijl hij dit schreef, testte hij zijn ideeën en methodes tijdens een kamp op Brownsea Island (Zuid-Engeland) dat op 1 augustus 1907 begon, en tegenwoord­ig wordt beschouwd als het begin van scouting als jeugdbeweg­ing. Nadat hij getrouwd was met Olave St Clair Soames, gaven hij, zijn vrouw en zijn zus Agnes leiding aan de scouts en de gidsen. Baden-Powell bracht zijn laatste jaren door in Nyeri, Kenia, waar hij in 1941 stierf. (Bronnen:nl/scoutwiki.org/

rubriek/nl/wikipedia)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname