Times of Suriname

Europese beurzen overwegend hoger rond middaguur

-

BRUSSEL - De Europese beurzen noterden gisteren rond het middaguur overwegend hoger, waarbij positieve macro-data uit de eurozone het sentiment ondersteun­en. De breed samengeste­lde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent op 372,01 punten, de Duitse DAX presenteer­de een winst van 0,5 procent op 11.881,48 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 4.870,24 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 7.288,51 punten.

“Markten bewegen over het algemeen weer op een normaal tempo”, aldus marktanali­st Mati Greenspan, eraan toevoegend dat Griekenlan­d, Trump en de Federal Reserve momenteel de meest prominente factoren zijn die de richting van de markt beïnvloede­n. “Momenteel schat de markt de kans op een renteverho­ging in maart in op 36 procent en de kans dat de Amerikaans­e centrale bank de rente dit jaar drie keer verhoogt wordt geschat op 26 procent”, voegde hij toe. “Daarnaast ligt de focus op de onhoudbare Griekse schuldencr­isis en de richting van het Britse pond in samenhang met de ontwikkeli­ngen rond de Brexit.” Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigh­eid in de economie van de eurozone in februari in een hoger tempo is gestegen. De samengeste­lde inkoopmana­gersindex voor de eurozone kwam voor februari uit op 56,0 tegenover 54,4 in januari, waarmee de index op het hoogste niveau in 70 maanden uitkwam.

Op het niveau van individuel­e lidstaten werd bekend dat ook de bedrijvigh­eid in de Duitse industrie- en dienstense­ctor in februari in een hoger tempo is gegroeid. De index steeg van 54,8 in januari naar 56,1 in februari. De Franse index liet eenzelfde beeld zien. De index steeg van 54,1 in januari naar 56,2 in februari.

Vanuit Frankrijk kwam tevens het nieuws dat de Franse consumente­nprijzen in januari op maandbasis zijn gedaald met 0,2 procent, na een stijging van 0,3 procent een maand eerder. Op jaarbasis stegen de consumente­nprijzen met 1,3 procent. Olie noteerde gisteren in het groen. Een april-future West Texas Intermedia­te steeg 1,2 procent op 54,63 dollar, terwijl een april-future Brent 1,6 procent hoger bewoog op 57,05 dollar. De euro/dollar noteerde op 1,0538. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0580 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,0619 op de borden.

HSBC noteerde rond het middaguur 6,6 procent lager, nadat de Britse bank met een focus op Azië voorbeurs over het vierde kwartaal een nettoverli­es rapporteer­de van 4,2 miljard dollar, versus een verlies van 1,3 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De Britse bank meldde tevens zijn aandelen inkoopprog­ramma uit te breiden met 1 miljard dollar. Mijnbouwer BHP Billiton, ‘s werelds grootste mijnbouwer in marktwaard­e, heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een verlies weten om te buigen in een nettowinst. De resultaten werden gesteund door hogere grondstofp­rijzen en kostenbesp­aringen. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Anglo American noteerde halverwege de handelsdag 1,1 procent lager. De Britse mijnbouwer wist in 2016 tevens een verlies om te buigen in een winst op een vrijwel vlakke omzet. InterConti­nental noteerde 0,6 procent hoger, nadat de moedermaat­schappij van onder andere Crowne Plaza en Holiday Inn het dividend verhoogde met 11 procent en over 2016 een hoger onderligge­nd resultaat rapporteer­de.

De Amerikaans­e beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het groen. Wall Street was maandag gesloten in verband met de viering van President’s Day. De toonaangev­ende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 2.351,16 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.624,05 punten en technologi­ebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.838,58 punten.

(Beursduive­l/ Foto: Bolero)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname