Times of Suriname

Trumps staatsbezo­ek Verenigd Koninkrijk gaat door

-

(NU.nl) GROOT-BRITTANNIE Het omstreden staatsbezo­ek van de Amerikaans­e president Donald Trump, inclusief onderhoud met koningin Elizabeth, gaat later dit jaar gewoon door. Dit zei de Britse onderminis­ter van Buitenland­se Zaken namens de regering tijdens een debat over het bezoek in het parlement. Intussen demonstree­rden buiten duizenden mensen tegen het voorgenome­n bezoek van Trump.

Ongeveer zevenduize­nd burgers die zich zorgen maken over het beleid van Trump hadden zich buiten het parlements­gebouw in Londen verzameld tijdens het debat. Dat was vooral symbolisch, aangezien er geen mogelijkhe­id was de Britse regering te dwingen de uitnodigin­g in te trekken. Een onlinepeti­tie om het onderhoud met koningin Elizabeth te schrappen werd door 1,8 miljoen Britten onderteken­d. Nog nooit eerder kreeg een Britse parlementa­ire petitie zoveel steunbetui­gingen. Het bezoek van Trump is echter belangrijk, zei onderminis­ter Alan Duncan tegen het parlement, omdat een staatsbezo­ek de zeer bijzondere relatie tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk zal versterken. “Gelet op de cruciale rol die de VS spelen, zijn we ervan overtuigd dat we alle middelen moeten gebruiken die tot onze beschikkin­g staan om raakvlakke­n met president Trump te vinden”, zei Duncan namens de regering van premier Theresa May. De Britse premier liet al eerder weten dat ze er niet over peinst om de uitnodigin­g aan Trump in te trekken.

Met Brexit in het vooruitzic­ht hoopt May op een handelsakk­oord met de VS, schrijft Reuters. Alle oppositiep­artijen in het Lagerhuis lieten, nadat May de Amerikaans­e president had uitgenodig­d, weten dat zij een staatsbezo­ek niet zien zitten. Ook de Londense burgemeest­er Sadiq Khan is tegen. (de Volkskrant)

 ??  ?? Demonstran­ten buiten het parlements­gebouw in Londen tijdens het debat. (de Volkskrant)
Demonstran­ten buiten het parlements­gebouw in Londen tijdens het debat. (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname