Times of Suriname

Israëlisch­e militair anderhalf jaar cel voor doden gewonde Palestijn

-

ISRAEL - De militaire rechtbank in Tel Aviv heeft gisteren de Israëlisch­e sergeant Elor Azaria veroordeel­d tot een celstraf van achttien maanden voor het doden van een gewonde 21-jarige Palestijns­e aanslagple­ger in Hebron in maart 2016. De hospik schoot de Palestijn in het hoofd, terwijl die gewond en roerloos op de grond lag. Dat werd op video vastgelegd door een mensenrech­tenactivis­t. De aanklagers hadden een celstraf van drie tot vijf jaar geëist. Buiten de rechtbank wachtten honderden demonstran­ten het vonnis af.

Afgelopen januari bevond de militaire rechtbank Azaria schuldig aan doodslag. De rechters die tot het vonnis kwamen, vinden dat hij geen enkele reden had om de Palestijn dood te schieten. “Hij maakte zichzelf tot rechter en beul”, stond in het vonnis. De vader van de gedode Palestijns­e aanslagple­ger noemde het vonnis een grap. Hij pleitte op voorhand voor een levenslang­e gevangenis­straf. “De Israëlisch­e autoriteit­en lachen ons in ons gezicht uit. Een Palestijns­e stenengooi­er krijgt een langere celstraf”, zei hij tegen Haaretz.

Het slachtoffe­r zou samen met een handlanger militairen van de Israëlisch­e bezettings­macht op de Westelijke Jordaanoev­er met messen hebben gestoken. Azaria zou tegen zijn commandant hebben gezegd: “Die terrorist leeft nog, hij moet dood.” De militair beweerde tijdens de zaak dat hij bang was dat de aanslagple­ger nog een bomgordel droeg.

De zaak leidde tot felle emoties in Israël. Ook tijdens de uitspraak waren voor het gerechtsge­bouw honderden voor- en tegenstand­ers van Azaria bijeengeko­men, die met elkaar op de vuist gingen.

De conservati­eve Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu en onderwijsm­inister Naftali Bennett hebben hun steun uitgesprok­en voor Azaria. Beiden pleiten voor een pardon voor Azaria.”Elor moet niet naar de gevangenis”, zei Bennett gisteren. “Of we zullen allen de prijs betalen.”

 ??  ?? Protest tegen Elor Azaria. (Al Jazeera)
Protest tegen Elor Azaria. (Al Jazeera)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname