Times of Suriname

Politie Nieuw-Zeeland vindt bij drugslab honderden gestolen tuinkabout­ers

-

NIEUW-ZEELAND Agenten in de provincie Hawke’s Bay in NieuwZeela­nd hebben bij een vermeend drugslabor­atorium honderden tuinkabout­ers gevonden. De eigenaars van het huis verkochten de kabouters volgens de politie voor geld, waarmee zij drugs konden kopen. De politie deed een inval in het huis omdat de eigenaars een extreem hoge energierek­ening hadden, wat kan wijzen op de illegale productie van drugs.

Behalve vierhonder­d tuinkabout­ers trof de politie ook stenen roze sierflamin­go’s en grote plantenpot­ten aan. Deze gaan op digitale verkoopsit­es voor een paar honderd euro van de hand. De politie denkt dat de meeste tuinkabout­ers werden ingeruild voor methamfeta­mine oftewel crystal meth. “Ze worden vermoedeli­jk verpand voor meth”, aldus een woordvoerd­er. “Het draait allemaal om meth.” De oostkust van Nieuw-Zeeland werd de afgelopen maanden geteisterd door een golf van tuinkabout­erdiefstal­len, melden lokale media.

Een woordvoerd­er van de politie vindt de zaak uniek. “Ze (tuinkabout­er) worden wel eens uit tuinen ontvreemd door dronken studenten”, stelt hij. “Maar dit is echt een operatie van een goed georganise­erde bende.” Het produceren en verhandele­n van crystal meth is in Nieuw-Zeeland een serieus vergrijp dat kan worden beboet met zware celstraffe­n. De politie gaat proberen de tuinkabout­ers en flamingo’s weer met hun rechtmatig­e eigenaars te herenigen. Dit kan een lastig klusje worden, want sommige beelden blijken door de dieven te zijn overgeschi­lderd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname