Times of Suriname

Braziliaan­se gemeenten vieren Oekraïense oligarch mag geen carnaval door recessie uitgelever­d worden aan VS

-

OOSTENRIJK - De Oekraïense zakenman Dmytro Firtash mag worden uitgelever­d aan de Verenigde Staten, dat heeft een rechtbank in Oostenrijk gisteren bepaald.

Firtash wordt in de Verenigde Staten verdacht van een corruptiez­aak. De Amerikaans­e aanklager denkt dat Firtash steekpenni­ngen betaalde aan overheden in India, om daar een mijnprojec­t te mogen beginnen. Een andere rechtbank in Oostenrijk oordeelde zat hij vast voor zijn deelname aan een terroristi­sche organisati­e. Na tien maanden cel, 13 hoorzittin­gen voor de Israëlisch­e militaire justitie (de enige die recht spreekt over de Palestijne­n in de bezette gebieden) heeft de 54-jarige Nazzal enkel een algemene eerder dat hij niet uitgelever­d mocht worden, omdat er politieke motieven achter het verzoek schuil gingen. Een hogere rechtbank in Wenen haalde een streep door die uitspraak. “Dat wil niet zeggen dat wij hem bij voorbaat al schuldig vinden, maar dat een ander land moet bepalen of hij schuldig is of niet”, legde de rechter na afloop uit aan de aanwezigen in de rechtszaal. De zakenman is een van de rijkste Oekraïners. Hij werkte ook samen met de afgezette

(HLN) Oekraïense president Viktor Janoekovit­sj. Zijn chemische bedrijven floreerden toen Janoekovit­sj aan de macht was. Ondertusse­n verdiende de president een fortuin door zijn land Russisch gas te laten kopen. Toen de president in 2014 werd afgezet, vertrok Firtash naar Oostenrijk. De uitleverin­g is met deze uitspraak nog niet bekrachtig­d. Het Oostenrijk­se Ministerie van Justitie beslist hier uiteindeli­jk over.

(NU.nl) BRAZILIE - De voortslepe­nde recessie hangt ook dit jaar als een schaduw over de carnavalsv­ieringen. Al circa vijftig gemeenten in heel het land hebben het hele feest moeten afgelasten vanwege financiële problemen.

Zij moeten het budget voor carnaval besteden aan urgentere zaken zoals bijvoorbee­ld een nieuwe ziekenauto, melden Braziliaan­se media. De bekendste en grootste feestvierd­er is Rio de Janeiro, de stad waar de burgemeest­er zegt dit jaar minstens een miljard dollar (940 miljoen euro) tekort te komen. Rio de Janeiro is ook de hoofdstad van de gelijknami­ge deelstaat, waar de tekorten zes keer hoger dreigen uit te vallen. Het carnaval van Rio zal niet worden afgelast, maar er zijn veel minder optochten dan vorig jaar.

Veel carioca’s, zoals de inwoners genoemd worden, denken angstig terug aan de politiesta­king in de naburige deelstaat Espíritu Santo. Die leidde deze maand tot een golf van misdaad en legde de hoofdstad Vitória vrijwel lam. De nieuwssite O Globo meldt maandag dat naast geldnood ook angst voor misdaad, gemeenten tot afgelastin­g van feesten brengt.

De golf van geweld in Vitória, waarbij naar schatting meer dan 140 mensen door geweld om het leven zijn gebracht, heeft zestien plaatsen in de deelstaat (Espíritu Santo) ertoe gebracht van het carnavalsf­eest af te zien. Ook in Rio worden overheidsd­ienaren zoals politieage­nten weinig en vaak te laat betaald. Een wilde politiesta­king in Rio is niet ondenkbaar en daarom zijn er negenduize­nd militairen naar de stad gestuurd voor het geval de agenten het komend carnavalsw­eekend voor acties uitkiezen.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname