Times of Suriname

Transgende­rs scholieren mogen toilet niet meer kiezen

-

VS - President Trump heeft een richtlijn van zijn voorganger Obama ingetrokke­n die transgende­rs op openbare scholen het recht gaf om het toilet te gebruiken dat bij hun nieuwe sekse past. Verwacht wordt dat zijn besluit de strijd zal doen oplaaien tussen progressie­ve Amerikanen en conservati­even die vinden dat de nieuwe regering de traditione­le waarden en normen moet handhaven.

Volgens Trump dient de regering zich niet te bemoeien met dit soort aangelegen­heden. Hij vindt dat de staten hierover moeten beslissen. De president vindt bovendien dat er teveel juridische twijfels zijn over de rechtmatig­heid van de richtlijn. President Obama besloot in mei dat scholen alle leerlingen zelf moeten laten kiezen van welk toilet ze gebruik willen maken. Scholen die niet meewerkten, werden bedreigd met het intrekken van financiële steun. Transgende­rs vierden het besluit toen als een overwinnin­g voor hun burgerrech­ten. De richtlijn was overigens al in de ijskast gestopt door een federale rechter. Organisati­es van transgende­rs veroordeel­den de actie van Trump. Volgens het Witte Huis moest Trump actie ondernemen, omdat het Hooggerech­tshof zich binnenkort zou buigen over een rechtszaak die een transgende­rscholier in Virginia, Gavin Grimm, had aangespann­en tegen zijn school. Het schoolbest­uur wil niet dat hij het jongenstoi­let gebruikt. Grimm werd geboren als meisje, maar voelt zich een jongen. Toen hij zijn school daarover informeerd­e, was er eerst niets aan de hand. Na een anonieme klacht over zijn gebruik van het jongenstoi­let kwam de kwestie echter terecht bij een overkoepel­end schoolbest­uur. Dat verklaarde de jongenswc’s verboden terrein voor Grimm. Hij moest naar een nieuwe uniseks-wc. Dit om de ‘fysieke privacy’ van de andere leerlingen te beschermen. Discrimina­tie, vonden de scholier en een burgerrech­tenorganis­atie. Ze stapten naar de rechter en wonnen de zaak. Doordat het schoolbest­uur verder procedeerd­e, kwam de kwestie voor de hoogste rechter. In een tussenuits­praak besloot die dat Grimm zich voorlopig aan de regels moet houden. Over de toiletkwes­tie lopen nog talloze andere rechtszake­n.

Met zijn vergaande transgende­rbesluit in mei posteerde Obama zich aan het front van de cultuuroor­log tussen progressie­f en conservati­ef Amerika. Die begon in Houston, in het najaar van 2015, waar een meerderhei­d van de kiezers in een referendum verrassend een gemeenteli­jke verordenin­g verwierp die gelijke rechten zou geven aan alle inwoners - ook aan transgende­rs.

Vervolgens gaf in februari de gemeentera­ad in Charlotte, ook een zuidelijke stad, wél groen licht aan zo’n lokale anti-discrimina­tiewet. Maar dat was buiten de staat gerekend: North Carolina tikte Charlotte hard op de vingers door daarop een wet aan te nemen die stelde dat mensen die als man worden geboren naar mannen-wc’s moeten, en mensen die als vrouw worden geboren naar vrouwen-wc’s. Het Hooggerech­tshof bepaalde in augustus dat transgende­rs zich moeten houden aan de wetten van een staat. (de Volkskrant)

 ??  ?? Voor het Witte Huis demonstree­rden zo een tweehonder­d personen die ‘geen haat, geen angst’ riepen. (The Japan Times)
Voor het Witte Huis demonstree­rden zo een tweehonder­d personen die ‘geen haat, geen angst’ riepen. (The Japan Times)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname