Times of Suriname

Mexicaanse regering wijst deportatie­beleid illegalen door VS af

-

MEXICO - De Mexicaanse regering heeft kritisch gereageerd op de plannen van de Amerikaans­e regering om illegale migranten naar Mexico uit te zetten, zelfs als het geen Mexicanen zijn. De Mexicaanse minister van Buitenland­se Zaken, Luis Videgaray, zegt dat Mexico het nieuwe beleid van de VS niet wil accepteren. Met de invoering van de nieuwe richtlijne­n moeten personen die aangehoude­n worden kunnen aantonen dat zij twee jaar in de Verenigde Staten hebben gewoond. Ambtenaren kunnen hun uitzetting versnellen zonder tussenkoms­t van de rechter indien er geen bewijs is voor het verblijf. Tevens zullen illegalen die worden aangehoude­n bij de grens niet meer worden vrijgelate­n in afwachting van hun proces. Zij worden voortaan in detentiece­ntra vastgehoud­en.

“Ik wil heel duidelijk zeggen dat de Mexicaanse regering en de Mexicaanse bevolking geen plannen hoeven te accepteren die een regering eenzijdig aan een andere regering wil opleggen”, zegt Videgaray. Videgaray doet zijn uitspraken terwijl de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken, Rex Tillerson en de minister van Binnenland­se Veiligheid John Kelly op bezoek zijn in Mexico.

De twee Amerikaans­e regeringsf­unctionari­ssen gaan in Mexico in gesprek met president Enrique Peña Nieto. De relatie tussen de Verenigde Staten en Mexico is ernstig verstoord sinds duidelijk is dat Donald Trump niet van plan is om zijn plannen om een muur te bouwen op de grens met Mexico en de Mexicanen daarvoor te laten betalen af te zwakken. Nieto heeft in telefoonge­sprekken met Trump echter duidelijk gemaakt niet te willen betalen. Een ander mogelijk gesprekspu­nt is de herziening van een verdrag waarbij de VS financiële steun aan landen in Midden- en Zuid-Amerika geeft om onder meer drugsmisda­ad aan te pakken.

De Amerikaans­e minister van Binnenland­se Veiligheid, John Kelly, was woensdag ook op bezoek in Guatamala. Daar verzekerde hij dat de Verenigde Staten niet op grote schaal illegale migranten deporteren en zich aan de wet zullen houden. Wel zei hij dat mensen sneller het land worden uitgezet dan in het laatste decennium is gebeurd. (NU.nl)

 ??  ?? Demonstrat­ie in Mexico tijdens het bezoek van de Amerikaans­e delegatie. (CNN.com)
Demonstrat­ie in Mexico tijdens het bezoek van de Amerikaans­e delegatie. (CNN.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname