Times of Suriname

Geen sporen zenuwgas VX op vliegveld Kuala Lumpur

-

NEW ORLEANS - Een man in een terreinwag­en is zaterdagav­ond (plaatselij­ke tijd) ingereden op de Endymion- carnavalsp­arade in de Amerikaans­e stad New Orleans. Daarbij raakten ten minste 28 mensen gewond, van wie vijf zwaargewon­d. Volgens de burgemeest­er van de stad, Mitch Landrieu, zijn alle gewonden buiten levensgeva­ar. Zeven van de gewonden weigerden vervoer naar plaatselij­ke ziekenhuiz­en. Aanvankeli­jk meldden plaatselij­ke media dat twaalf mensen zwaargewon­d waren geraakt. De bestuurder van het voertuig is gearrestee­rd. Landrieu zei dat er geen aanwijzing­en zijn dat het gaat om een terreuraan­slag. Volgens een politiewoo­rdvoerder was de man dronken. Volgens de politie raakte de automobili­st drie andere voertuigen, waaronder een vuilniswag­en, waarna hij op een groep toeschouwe­rs inreed. Uiteindeli­jk kwam de auto tot stilstand tegen een afvalconta­iner.

De stad in de zuidelijke staat Louisiana is momenteel het toneel van Mardi Gras. De Endymion-parade is een van de grootste optochten tijdens die traditione­le carnavalsv­iering. Het incident in de VS is het tweede binnen korte tijd waarbij iemand met een auto inrijdt op een menigte voetganger­s. In de Duitse plaats Heidelberg kwam zaterdag een 73-jarige man om het leven en raakten twee anderen gewond toen een 35-jarige Duitser hen raakte met zijn auto.

(Nu/Foto:nu.nl) KUALA LUMPUR - De Maleisisch­e autoriteit­en hebben zondag de luchthaven van Kuala Lumpur veilig verklaard, er zijn geen sporen van het zenuwgas VX aangetroff­en. Dat blijkt na onderzoek op het vliegveld. Met het zenuwgas VX zou Kim Jong-nam zijn vermoord. Een verdachte in de moordzaak zou gedacht hebben dat ze baby olie in het gezicht smeerde van de halfbroer van de Noord- Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt CNN. Die zelfde vrouw heeft gezegd dat ze iets meer dan 90 dollar (ruim 85 euro) kreeg om mee te doen met de aanval op de halfbroer, op het vliegveld van Kuala Lumpur. De vrouw houdt vol dat ze dacht dat het om een grap ging. Kim Jongnam overleed enkele uren nadat hij was aangevalle­n op het vliegveld van Kuala Lumpur. Hij wachtte daar op een vlucht naar Macau. De minister van Volksgezon­dheid van Maleisië verklaarde gisteren dat de dosis gif zo hoog was dat Kim binnen 20 minuten na de aanval overleed. De aanval werd gepleegd met veel meer dan de 10 milligram die nodig is om iemand te doden, aldus de bewindsman. Mannen in beschermen­de groene pakken onderzocht­en zaterdag terminal 2 van Kuala Lumpur Internatio­nal Airport op de aanwezighe­id van giftige stoffen. Het onderzoek volgde op de bekendmaki­ng dat de moord op Kim-Jong-nam is uitgevoerd met een sterk zenuwgas, VX.

(DE Telegraaf/ Foto:telegraaf.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname