Times of Suriname

Leerkracht kocht diploma voor SRD 10.000

-

PARAMARIBO - Wandana S (33), leerkracht lichamelij­ke opvoeding, gaf gisteren in de rechtszaal toe dat zij een vals diploma voor SRD 10.000 heeft gekocht. Volgens het vervalste diploma heeft zij aardrijksk­unde gestudeerd, waarmee zij SRD 500 meer zou verdienen. Op vragen van haar raadsman Vishal Rambharos vertelde zij dit extra geld echter nimmer te hebben ontvangen. Volgens haar heeft zij geen diploma van een andere leerkracht vervalst.

De cijfers die op het vervalste diploma voorkomen, zijn echter identiek aan die van een andere lerares. Deze lerares is als getuige gehoord in de rechtszaal. Zij zegt in 2016 te zijn afgestudee­rd van het Instituut voor de Opleiding van Leraren, maar zij zat na haar studie zonder werk. Zij kende de verdachte die haar zou hebben aangegeven iemand bij Bureau VOJ te kennen bij wie zij een goed woordje voor haar zou kunnen doen. Zij ging daarom samen met Wandana S naar het Bureau VOJ. Daar nam Wandana S een kopie van haar diploma om af te geven. In de tussentijd ging zij naar het toilet. Toen zij terugkwam, kreeg zij van Wandana S te horen dat zij de kopie van het diploma al had afgegeven. Zij vond dit vreemd, maar geloofde haar. Zij gingen daarna weg. De getuige kreeg daarna van de verdachte te horen dat er geen werk was.

Omdat de getuige vond dat zij al oud was en moest werken, ging zij informeren naar een baan. Uiteindeli­jk kon zij lesgeven in Albina.

Zij vertelde dat zij eerder ook haar stukken bij het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur had afgegeven en denkt dat daarom haar stukken in het systeem voorkomen. Zij weet niet of de verdachte haar stukken had afgegeven toen zij met haar was geweest. Het kan volgens haar dat de verdachte haar diploma heeft afgegeven, want zij had het in een witte enveloppe gedaan en de verdachte had die enveloppe niet meer. De getuige zegt dat zij verrast was toen zij werd gebeld door de politie. Zij herkent de cijfers op het vervalste diploma als die van haar. De cijfers zijn identiek.

Wandana S zegt dat zij niet naar het Bureau VOJ met de getuige is geweest, maar naar een andere locatie. De getuige vindt dat de verdachte voor de rechter staat te liegen. “Het is beter dat je de waarheid vertelt, dan dat je staat te liegen. Het is vreselijk. Ik heb zo hard gestudeerd. Het is mijn diploma. Het is mijn zweet en dat doet mij pijn”, aldus de getuige.

Op 24 juni wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname