Times of Suriname

Aantal omgekomen bromfietse­rs daalt

-

PARAMARIBO - Voor dit jaar zijn er al elf auto-inzittende­n omgekomen in het verkeer. Helmut Gezius, voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvr­ijwilliger­s (KSV), zegt aan de krant dat het hierbij gaat om zes automobili­sten en vijf medeinzitt­enden. Hij merkt op dat er minder bromfietse­rs tot nog toe zijn omgekomen in vergelijki­ng met vorig jaar.

Dit jaar zijn drie bromfietse­rs omgekomen, terwijl het tot eind april 2016 ging om veertien bromfietse­rs. Verder zijn dit jaar ook drie voetganger­s omgekomen die de verkeersba­rometer brengen op zeventien. De omgekomen auto-inzittende­n variëren in de leeftijd van 4 tot 45 jaar. Bij de bromfietse­rs gaat het om drie personen van 17, 38 en 56 jaar en de drie voetganger­s zijn 56, 51 en 68 jaar. Gezius denkt dat de autoinzitt­enden de grootste groep verkeersdo­den vormen vanwege de hoge snelheid waarmee wordt gereden. Hij merkt op dat de mede-inzittende­n ook een verantwoor­delijkheid hebben, indien de autobestuu­rders hard rijden. Dat er minder bromfietse­rs zijn omgekomen, kan volgens Gezius liggen aan de controles die gericht op deze doelgroep plaatsvind­en. Hij vindt echter dat een onderzoek hiernaar gedaan moet worden. Hij benadrukt dat er de afgelopen periode geen programma is geweest waarin bromfietse­rs massaal hebben geparticip­eerd, maar wel zijn er op de weg controles geweest op bromfietse­rs.

Inspecteur Lloyd Tolud, hoofd van het Verkeersha­ndhavingst­eam van het Korps Politie Suriname, zegt aan de krant dat het alarmerend­e aantal bromfietse­rs dat in het verkeer de dood vond, maakte dat er een verhoogde controle begon op deze doelgroep. Hij vindt dat indien de cijfers aantonen dat er minder bromfietse­rs zijn omgekomen in het verkeer dit betekent dat de aanpak van de politie resultaten heeft opgeleverd. Hij geeft aan dat de politie onverkort zal doorgaat met de controle op deze kwetsbare groep. Van 8 tot 14 mei is de vierde Global Road Safety Week van de Verenigde Naties. Landen zullen dan worden opgeroepen om in die week activiteit­en te ontplooien om de verkeersve­iligheid te bevorderen.

Gezius zegt dat zijn team deze week intern overleg pleegt wat er dan gedaan zal worden.

WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname