Times of Suriname

Bevolkings­bijeenkoms­t voor duurzame ontwikkeli­ng in Jamaica

-

PARAMARIBO - Het organiseer­de op 27 en 28 maart 2017 een bijeenkoms­t in Montego Bay, Jamaica. Deze bijeenkoms­t was bestemd voor alle Engels- en Nederlands­sprekende landen van het Caribisch Gebied. Dit meldt de afdeling Communicat­ie van het Ministerie van Binnenland­se Zaken in een persberich­t.

Het doel van deze bijeenkoms­t was om een forum te bieden aan de Caribische regio om de internatio­naal overeengek­omen doelen en strategieë­n en hun relatie tot de belangrijk­ste Sustainabl­e Developmen­t Goals voor de regio te bespreken.

Het is gebleken dat de meeste Caribische landen dezelfde knelpunten ervaren m.b.t. het onderwerp populatie en ontwikkeli­ng. De knelpunten variëren van gebrek aan data, gebrek aan geschoold kader binnen verschille­nde sectoren tot aan jeugdwerkl­oosheid, tienerzwan­gerschap en vergrijzin­g. Het laatste is niet van toepassing op Suriname, omdat slechts 10% van onze bevolking ouder is dan 60. Tijdens de werkgroepe­n die onderdeel waren van de bijeenkoms­t, zijn er diverse aanbevelin­gen gedaan die na implementa­tie moeten bijdragen aan het bereiken van de Sustainabl­e Developmen­t Goals. Op woensdag 19 april jongstlede­n is er reeds een webinar gehouden om meer inzicht te verkrijgen over de rapportage van Suriname bij de eerstvolge­nde regionale bijeenkoms­t over populatie en ontwikkeli­ng.

Een bevolkings­beleid is een cross cutting issue. Samenwerki­ng met diverse ministerie­s en andere stakeholde­rs is hierbij een vereiste, zegt Michelle Jules, die namens Suriname deelnam aan de vergaderin­g in Jamaica. “Het bevolkings­beleid is niet alleen voor het Ministerie van Binnenland­se Zaken, maar landelijk, voor de totale bevolking. Daarom is het belangrijk dat wij een aanvang maken met de implementa­tie of met het formuleren van ons bevolkings­beleid, want het belang van een bevolkings­beleid is dat je eigenlijk je bevolking zodanig gaat organisere­n, dat je niet alleen op de belangen die er nu zijn, gaat inspelen maar ook op die van de toekomstig­e generaties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname