Times of Suriname

Zaltbommel gunt gestrande burgemeest­er Rehwinkel nieuwe kans

-

DEN HAAG - Na een ongelukkig vertrek als burgemeest­er van Groningen in 2013, keert PvdA’er Peter Rehwinkel terug in het openbaar bestuur. Hij is maandag aangesteld als waarnemend burgemeest­er van Zaltbommel. De Zaltbommel­se gemeentera­ad kent de Groningse controvers­e, maar Rehwinkels ervaring met gemeenteli­jke samenwerki­ng weegt zwaarder.

Zaltbommel zat een maand zonder burgemeest­er nadat VVD’er Albert van den Bosch in maart de overstap maakte naar de Tweede Kamer. De Gelderse commissari­s van de Koning droeg aan de gemeentera­ad vijf kandidaten voor die de elf maanden tot de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2018 zouden kunnen overbrugge­n.

Eén van die kandidaten was Rehwinkel, de man die eind 2013 - twee jaar voor het einde van zijn ambtstermi­jn - zijn burgemeest­erschap in Groningen neerlegde voor een functie in Barcelona. Hij zou zich bij een internatio­nale organisati­e van gemeentebe­stuurders gaan bezighoude­n met rampenbest­rijding. Pas na zijn afscheid in Groningen bleek dat het burgemeest­erschap een vereiste was voor de functie.

Eerder was hij als burgemeest­er onder vuur komen te liggen,s omdat hij tijdens de Facebook-rellen in het nabijgeleg­en villadorp Haren niet had toegestaan dat de relschoppe­rs per bus naar Groningen werden gebracht. Een succesvoll­e carrière Tweede Kamerlid, Eerste Kamerlid, burgemeest­er van Naarden en daarna Groningen - leek gestrand. Rehwinkel zat zonder werk en moest teren op wachtgeld.

Het achtervolg­de hem, zegt hij er nu over. “Natuurlijk had ik dingen anders kunnen doen, maar ik kijk nu echt vooruit.” Hij is overstelpt met ‘heel veel leuke reacties.” Hij kreeg zelfs een bos bloemen van het Groningse college. Zaltbommel gunt Rehwinkel een nieuwe kans. “Het einde van zijn vorige burgemeest­erschap verliep niet vlekkeloos. Ik heb daar wel over nagedacht,” zegt CU-fractievoo­rzitter Kees Kesting. “Maar aan elk verhaal zitten twee kanten. Gezien zijn andere kwalificat­ies kijken wij vol vertrouwen naar de toekomst.” Kesting noemt Rehwinkels ervaring in Naarden, net als Zaltbommel een vestingsta­d, en zijn trackrecor­d op het gebied van lokale samenwerki­ng.

Het belangrijk­ste dossier dat op Rehwinkel wacht, is het vraagstuk van samenwerki­ng met de grotere buurgemeen­te Maasdriel. De gemeentera­ad van Zaltbommel heeft grote bedenkinge­n bij een mogelijke fusie. Rehwinkel boekte in Groningen succes met het ‘model Ten Boer’: ambtelijke samenwerki­ng zonder dat de kleinere gemeente werd opgeslokt.

Ook VVD-fractievoo­rzitter Koos de Looff prijst Rehwinkels kennis over gemeenteli­jke samenwerki­ng. “Wij vormen met Maasdriel een eiland en moeten een keuze maken tussen intensieve samenwerki­ng, ambtelijke of zelfs gemeenteli­jke fusie. Hij heeft op dat gebied meer ervaring dan de anderen.” Rehwinkels Groningse perikelen vindt De Looff ‘niet relevant’ voor het veel kleinere Zaltbommel. “Dat is voor mij geen onderwerp van discussie.” Een dissonant klinkt wel bij de SGP, tweede partij in de raad. “Hij was niet onze eerste keuze,” zegt fractievoo­rzitter Geert Bok. Maar de partij voegde zich naar de wens van de meerderhei­d. Bok: “Als hij er vol voor gaat, kan hij een plekje in onze gemeente verwerven, dat denk ik wel.” Kees Metz van de ZVV, grootste partij van Zaltbommel, ziet in Rehwinkel ‘een krachtige bestuurder’ die zich heeft bewezen in het kleine Naarden. “Daar was hij populair en heeft hij het heel goed gedaan.” Over Groningen zegt hij:”Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.” Rehwinkel is ‘zeer gemotiveer­d’, meent hij. “Ik heb het idee dat hij graag terug wil in het openbaar bestuur. En dan niet in een grote gemeente als Amsterdam of Den Bosch. Hij heeft ons overtuigd dat juist het kleinschal­ige hem boeit.”

Rehwinkel wil zelf niet spreken van een ‘opstapje’. “Ik weet echt nog niet wat er hierna gaat komen. Men kan er verzekerd van zijn dat ik me met hart voor Zaltbommel ga inzetten.” (de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname