Times of Suriname

Haatdragen­de opmerkinge­n voorkomen in Kenia

-

KENIA - De Keniaanse overheid heeft strikte mediaricht­lijnen opgesteld in de aanloop naar de parlementa­ire verkiezing­en van 8 augustus 2017. Haatdragen­de opmerkinge­n over individuen of etnische groepen worden verboden en alle notities en opnamen moeten zes maand bewaard worden.

Zo poogt de regering te voorkomen dat er opnieuw etnisch geweld uitbreekt voor, tijdens en na de verkiezing­en, zoals in 2007 en 2008. In december 2007 en januari 2008 werd Kenia telkens na verkiezing­en overspoeld door een golf van geweld. Daarbij kwamen tweeduizen­d mensen om en meer dan drieduizen­d mensen moesten hun huis ontvluchte­n. De media zouden destijds niet genoeg gedaan hebben om het etnische geweld te voorkomen. De Keniaanse overheidsd­ienst voor communicat­ie (CAK) heeft journalist­en een bewaarplic­ht opgelegd om eventueel bewijsmate­riaal te kunnen achterhale­n. Gasten in radio- en tvprogramm­a’s mogen zich daarnaast niet haatdragen­d uitlaten tegenover individuen of etnische groepen. Mediamanag­ers tekenden ook een gedragscod­e van de Mediaraad (MCK) voor verslaggev­ing over opiniepeil­ingen. Deze raad is belast is met het beschermin­g van de onafhankel­ijkheid van de media en het hooghouden van profession­ele standaarde­n.

Niet iedereen ziet de richtlijne­n als een slechte zaak. Volgens Dennis Odunga, verslaggev­er bij de Daily Nation, de grootste krant van Kenia, zal het afdwingen van de regels een uitdaging zijn zolang er straffeloo­sheid heerst. De CAKrichtli­jnen zijn slechts een herinnerin­g dat op een eerlijke manier verslag gedaan moet worden, in overeenste­mming met de journalist­ieke standaarde­n, zegt hij.

Odunga zegt dat het mogelijk is om hate speech in zowel de gedrukte als elektronis­che media te voorkomen. In het geval van radio en tv, moeten de interviewe­rs stevig de leiding nemen en gasten op een nette manier onderbreke­n zodra er etnische emoties oplaaien, stelt hij. Eerlijke verslaggev­ing blijft sowieso een lastig punt, constateer­t Odunga, aangezien de media erom bekend staan te worden gedreven door belangen van eigenaars en redactione­le belangen.

Victor Bwire, plaatsverv­angend directeur van de MCK, zegt dat er geen nieuwe richtlijne­n zijn aangekondi­gd door de CAK. De autoriteit­en hebben volgens hem alleen benadrukt dat de bestaande richtlijn voor radio en tv uit 2016 nageleefd moet worden. Die code is volgens hem in overleg met mediaverte­genwoordig­ers opgesteld. “Dit is niet nieuw, we hebben alleen kwesties toegevoegd, zoals gevoelige zaken op gebied van gender en nieuwe verschijns­elen zoals fake news.”

Kennedy Epalat, radioversl­aggever bij de Kenya Broadcasti­ng Corporatio­n, zegt dat de stap van de CAK is ingegeven vanuit het idee dat de media medeoorzaa­k waren van het etnische geweld in 2007-2008. Met name plaatselij­ke radiostati­ons zouden daarin een grote rol gespeeld hebben. Epalat constateer­t net als Odunga dat het afdwingen van de regels lastig is.

Kenia is een zeer divers land. 67 procent van de bevolking is Kikuyu, een Bantoevolk verwant aan de Bantoes in onder andere Congo. 30 procent zijn Niloten, verwant met de volkeren in Ethiopië. Daarnaast zijn er nog 65 kleine etnische volkeren. Naast de officiële talen Engels en Kiswahili spreken de meeste Kenianen nog een van 47 lokale talen.

(De wereld morgen)

 ??  ?? Verkiezing­en in Kenia 2008. (Foto: foreignpol­icyblogs.com)
Verkiezing­en in Kenia 2008. (Foto: foreignpol­icyblogs.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname